Đurić: Zamrzavanje učešća Srba u kosovskim institucijama jedina moguća odluka

Odluka srpskih poslanika u kosovskoj skupštini i predstavnika Srba u kosovskoj vladi o zamrzavanju svog učešća bila je „jedina moguća odluka“ u "datom trenutku", ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, u Beogradu, na sastanku sa predstavnicima Srba na KiM-u. To nije bio signal da Srbi ne žele da učestvuju u donošenju odluka, već da, kako je istakao Direktor Kancelarije za KiM, "ne dozvoljavaju da budu potpuno marginalizovani u stvarima koje su od interesa za srpski narod". Samo dobro osmišljenom zajedničkom akcijom Republike Srbije i srpskih predstavnika u Vladi Kosova mogu se zaštiti srpski državni i nacionalni interesi, zaključeno je, takođe. 

"U interesu dijaloga i normalizacije je da se stvari ne rešavaju van stola i sve što činimo rukovođeno je tim interesom," kazao je, tokom sastanka sa predstavnicima Srba, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji ih je, kako dodaju iz  Đurićevog kabineta, detaljno upoznao sa odlukom Vlade Srbije o poništavanju zakona donetog u Prištini.

Predstavnici Srba u Vladi Kosova su, sa druge strane, informisali Đurića o razlozima za zamrzavanje učešća u radu Vlade, međuministarskih komisija i ostalih tela, kao i o današnjem podnošenju žalbe Ustavnom sudu Kosova na zakon o kombinatu "Trepča".

Na sastanku je, ističe se takođe, dogovoren nastavak redovnih konsultacija u "cilju sinhronizovanog, jedinstvenog delovanja" u borbi za ostvarivanje interesa srpskog naroda na KiM-u. 

Sastanku su, pored ministara u Vladi Kosova – Ljubomira Marića i Dalibora Jevtića, kao i zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, prisustvovali i gradonačelnici Štrpca i Gračanice, Bratislav Nikolić i Vladeta Kostić, kao i generalni direktor RHMK "Trepča", Jovan Dimkić.

Podsetimo, poslanici liste "Srpska" i predstavnici Srba u Vladi Kosova su u nedelju zamrzli svoje učešće u radu ovih institucija, nakon što je Skupština Kosova prošlog petka usvojila  Zakon o Trepči, kojim se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta pripada "Republici Kosovo", a 20% građanima "Republike Kosovo".

Iako su predsednik liste "Srpska" Slavko Simić i ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić, u izjavama za KoSSev, tada akcenat stavili na zamrzavanje učešća, mogućnost da Srbi i napuste Vladu Kosova najavio je zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, navodeći da "da li će takva odluka biti doneta, zavisi pre svega od većine u Srpskoj listi, jer niko nema prava da samostalno o tome odlučuje".

Vlada Srbije je zbog ovog zakona prekjuče donela odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji, kako ih u Beogradu nazivaju, privremenih institucija samouprave u Prištini, koje se odnose na pravni i faktički položaj kombinata "Trepča", čime je i prihvaćen predlog direktora Kancelarije za KiM, Marko Đurića. Njegov drugi predlog, da se po pitanju RHMK "Trepča" zatraži hitna sednicu SB UN, nije, međutim, prihvaćen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.