PDK poziva Hotija na interpelaciju u vezi sa dijalogom u Briselu

Demokratska stranka Kosova podnela je kosovskoj skupštini zahtev za interpelaciju kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, u vezi sa procesom dijaloga u Briselu i radom tehničkih timova.

Poslanička grupa PDK zatražila je da Hoti na sednici izvesti poslanike o svakoj tački o kojoj se raspravljalo u Briselu i obavesti skupštinu o preuzetim obavezama.

Kako je saopšteno, PDK takođe traži od kosovskog premijera da „opravda“ svaku od ovih preuzetih obaveza, navodeći ujedno da Hotijeva vlada nije transparentna povodom onoga o čemu se razgovara u Briselu.

„Pitanje nestalih osoba jedno je od najvećih problema koje treba rešiti, dok vlada i njen lider, Hoti, nisu pokazali ni najmanju spremnost da pruže neophodnu transparentnost u vezi sa ovim procesom. Premijer nije skrivao, ali nije ni govorio o organizacionim aspektima procesa, kao što su – sastav grupe stručnjaka, lični, nacionalni ili akademski akreditivi i njihovo odgovarajuće iskustvo“, dodaje se u zahtevu poslaničke grupe PDK.

Transparentnost nedostaje i povodom razgovora o ratnoj odšteti, smatra PDK.

„Ostaje nejasno šta vlada traži i koji je njen konkretan plan za postizanje rešenja za ovaj problem, kao jednu od najvažnijih tema dijaloga. Pošto je premijer Hoti dosledno proklamovao uspehe u radu tehničkih grupa, Skupštinu Republike Kosovo trebalo bi da obavesti o tim ‘uspesima’ koji su, barem do sada, ostali na deklarativnom nivou, zaključili su.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.