IPŽP odbio zahtev za ponovnim prebrojavanjem glasova PDK, LDK i NISMA

Vest je ažurirana

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odbio je večeras kao neosnovane zahteve PDK, LDK i koalicije NISMA, AAK i Partije pravde koje su zatražile prebrojavanje glasova na svim glasačkim mestima na Kosovu.

„IPŽP na današnjoj sednici je razmotrio žalbe podnete 7. oktobra kojima su partije zahtevale da CIK izvrši ponovno brojanje svih glasačkih listića na teritoriji Kosova i odlučilo da ih odbaci kao neosnovane“, kaže se u saopštenju IPŽP.

Na osnovu 100% prebrojanih glasova (ne uključujući i uslovne glasove, glasove putem pošte i glasove osoba sa posebnim potrebama) prvoplasirano Samoopredeljenje osvojilo je 25,49% (203.052) glasova, zatim sledi LDK sa 24,82% (197.702), PDK sa 21,24% (169.211), koalicija AAK-PSD 11,57% (92.149), dok je koalicija NISMA-AKR ostala ispod cenzusa 39.495 (4,96%). Srpska lista osvojila je 6,61% (52.620) glasova.

Prema Sent Lagijevom metodu raspodele poslaničkih mandata, ukoliko ne dođe do značajne promene u raspodeli glasova nakon prebrojavanja uslovnih glasova, putem pošte i glasova osoba sa posebnim potrebama pokret Samoopredeljenje imaće 31 poslanika u kosovskoj skupštini, LDK -30, PDK – 25, AAK – 14. Srpska lista imaće svih 10 poslaničkih mesta zagarantovanih za predstavnike srpske zajednice.

Iz partija bivšeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija (PDK) zahtevali su ponovno prebrojavanje tvrdeći su njihovi glasovi dati drugoj partiji.

„U stvari smo tražili da se prebroje glasovi PDK-a, zato što su naši glasovi na svim formularima glasačkih mesta prebačeni drugoj partiji“, rekao je Iljir Gaši (Ilir Gashi) član Centralne izborne komisije (CIK) ispred PDK za Radio Slobodna Evropa.

Zbog ove greške, on smatra, konačni rezultati izbora nisu ispravni.

Potpredsednik LDK Ljutfi Haziri (Lutfi Haziri) potvrdio je za RSE da su i oni zatražili ponovno prebrojavanje glasova na čitavom Kosovu zbog sumnje u druge neispravosti.

„Tražili smo ponovno brojanje zbog tehničkog problema koji se pripisuje CIK-u u vezi sa zapisnicima brojanja glasova. Jedna partija na spisku, i učesnica u izbornoj trci nije uopšte figurirala na listi. Ovaj problem treba da se rasvetli do kraja,“ rekao je Haziri.

Prebrojavanje glasova, kako tvrdi, neophodno je zbog zakonitosti izbornog procesa iako ne veruje da će to uticati na ishod izbornih rezultata.

Pored PDK i LDK i koalicija NISMA Fatmira Ljimaja i AKR Bedžeta Pacolija podnela je isti zahtev IPŽP-u.

Ukoliko partije koalicija NISMA-AKR izgube status parlamentarnih partija, izgubiće i pristup Fondu za podršku političkim subjektima.

Prema članu 9 kosovskog Zakona o finansiranju političkih subjekata, svakoj parlamentarnoj partiji sleduju sredstva iz ovog fonda i to u proporciji sa brojem poslaničkih mandata koje osvoje.

Novac izdvojen za ovaj Fond ne može prevazići 0,17% budžeta vlade Kosova.

Na primer, u 2018. taj fond je iznosio 4,190,749 miliona evra, od čega je 90% sredstava podeljeno parlamentarnim strankama u proporciji sa brojem poslanika, a 10% za druge aktivnosti parlamentarnih grupa.

„Podneli smo žalbu IPŽP-u na republičkom nivou. Obrazac CIK-a je pogrešan i kao rezultat toga tačnost prebrojavanja svih glasova na nivou države je narušena,“ rekao je Dževdet Smakići (Xhevdet Smakiqi) za Gazetu Express.

S druge strane iz Samoopredeljenja poručuju svojim pristalicama da ostanu mirni.

„Ostanite mirni, ne brinite. Imamo odgovorne osobe koji su čuvari volje građana. Bez sumnje partije koje nisu dobile podršku građana pokušavaju da nađu spas u prebrojavanju“, navela je Aljbuljena Hadžiu, prenosi Koha.

Ponovno prebrojavanje glasova, kako tvrdi Ramuš Haradinaj, njegova stranka AAK i Ahmetijeva PSD nisu zatražili jer smatraju da nije potrebno kvariti „tako dobar izborni dan“.

Prema današnjim preliminarnim zaključcima Izborne posmatračka misije EU (EOM EU) minuli izbori su bili dobro organizovani i transparentni, izborni dan je protekao u dobrom redu, a pozitivno je ocenjen i proces glasanja i prebrojavanja glasova.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.