Pavićević: Srbi da idu složno na izbore

Izvor: RTK2/Tanjug (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Oficir za vezu Beograda pri misiji Evropske unije u Prištini, Dejan Pavićević izjavio je da Srbi moraju da budu složni i da zajedno nastupe na vanrednim izborima 8. juna.

”Imali smo dobar uspeh sa (listom) ''Srpskom'' i sa stvaranjem lokalnih institucija i očekujem da će tek na centralnom nivou da se napravi nešto što će pojačati uticaj Srba na Kosmetu”, rekao je Pavićević u emisiji ”Oko” na RTS-u.
 
Ukazujući da vremena ima malo, on je ocenio da je to jedan u nizu političkih manevara Prištine da stvori klimu koja će što više da onemogući Srbe da zajedno nastupe.
 
”To je dovoljan dokaz da ono što je napravila ''Srpska'' i ono što smo imali na lokalnim izborma bilo dobro. Oni se toga plaše i moramo iskoristiti taj model i nastaviti tako. Moramo da budemo složni i zajedno da nastupimo”, rekao je Pavićević.
 
Da je zajednički nastup najbolje rešenje složili su se i predsednik i potpredsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun i Goran Bogdanović.
 
”Ako hoćete da imamo maksimalni kapacitet, pogotovo kada nema rezervisanih mesta za Srbe, onda je potrebna što jedinstvenija lista”, rekao je Drecun, dodajući da, ipak, niko nema iluziju da može da se formira jedna jedina lista.
 
On je naveo da bi trebalo formirati listu od relevantnih političkih stranaka koje imaju značajnu podršku srpskog naroda.
 
”Trebalo bi da te stranke budu jedinstvene i što je moguće više na jednoj listi. Nakon toga bi imali taj maksimalni kapacitet i onda bi se nastupalo jedinstveno”, rekao je Drecun i dodao da moramo iza nas da ostavimo vreme teške srpske nesloge.
 
On je ukazao da predstojeći izbori predstavljaju najbolji način da Srbi finalizuju svoj kapacitet i uticaj u društvenom životu Kosova i u svim privremenim organima samouprave.
 
Drecun je ocenio da u narednih nekoliko dana mora da se počne sa razgovorima ko će biti na toj listi, ali da prvo vlada mora da izađe i da kaže da srpski narod treba da izađe na izbore.
 
”Vlada u narednih nekoliko dana, gotovo koliko sutra, mora da imenuje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju”, rekao je Drecun, navodeći da ne može da odgovori na navode da je on predviđen za to mesto jer je danas izabran za predsednika skupštinskog odbora.
 
Bogdanović, koji je i bivši ministar za KiM, rekao je da su Srbi u različitim periodima imali nekog uticaja koji se godina smanjivao.
 
”Nadam se da nas to iskustvo uči i tera u pravcu da na ovim izborima izađemo jedinstveni i da zastupamo jedinstvenu politiku naše države što se tiče prostora KiM”, rekao je Bogdanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.