Neistinito svedočenje Viktorije Nuland u Kongresu o "referendumu na Kosovu"

Posle Obame, i američka pomoćnica državnog sekretara, Viktorija Nuland juče neistinito svedočila u Kongresu da je odluka o nezavisnosti na Kosovu bila rezultat referenduma, dok je za bugarsku nacionalnu televiziju rekla i  da je u okviru postojeće Rezolucije UN SB 1244 organizovan referendum o nezavisnosti Kosova. 

Kongresmen Bred Šerman: "Podržali smo nezavisnost svake od republika Savezne Jugoslavije. Mi smo stvorili nezavisnost Kosova. Sa druge strane, protivili smo se nezavisnosti Severnog Kosova, protivili smo se nezavisnosti Krajine u Hrvatskoj, koja je bila naseljena Srbima i naravno, protivimo se nezavisnosti Južne Osetije, Krima i svake takve druge akcije u vezi sa tim. Izgleda da su svi oni (slučajevi, prim.red.) bili kako nam je kada odgovaralo.”

Tokom jučerašnjeg dvočasovnog svedočenja o krizi u Ukrajini pred članovima Komiteta za spoljne poslove američkog senata, pomoćnik američkog državnog sekretara, ambasadorka Viktorija Nuland je rekla da se SAD, njeni evropski saveznici, kao i većina civilizovanih nacija na planeti, protive promeni granica koristeći silu, što je u skladu sa politikom Ujedinjenih nacija.

“Hvala za priliku da podsetim da se u skladu sa Ujedinjenim nacijama, mi – SAD, naši evropski saveznici i većina civilizovanih nacija na planeti, protivimo promeni granica koristeći silu. I to je ono što se desilo na Krimu. Kosovo je kao prvo bilo žrtva vojničkog etničkog čišćenja koje je prouzrokovao Milošević. Međunarodna zajednica je pokušavala duže od deceniju da smiri stanje, ali odluka o nezavisnosti na Kosovu je bila rezultat referenduma koju je izglasao narod,” rekla je ova ambasadorka.

Ona je ovo rekla nakon što ju je američki kongresmen Bred Šerman pitao šta je stvarna politika SAD-a kada je u pitanju podrška za samoopredeljenje naroda, odnosno pitanje poštovanja teritorijalnog integriteta država, podsetivši je na konkretne slučajeve u kojima je Amerika podržavala samoopredeljenje, ali i sprečavala nezavisnost, onako kako joj je to odgovaralo, pominjući i slučajeve podrške za nezavisnost Kosova i Hrvatske, te sprečavanja samoopredeljenja za Srpsku Krajinu i Severno Kosovo.

“Jedan od problema spoljnjih politika je pitanje samoopredeljenja protiv pitanja teritorijalnog intergriteta. Mi smo podržavali nezavisnost južnog Sudana i prihvatili nezavisnost Eritreje. Takođe smo podržali nezavisnost svake od republika Sovjetskog Saveza. Podržali smo nezavisnost svake od republika Savezne Jugoslavije. Mi smo stvorili nezavisnost Kosova. Sa druge strane, protivili smo se nezavisnosti Severnog Kosova, protivili smo se nezavisnosti Krajine u Hrvatskoj, koja je bilo naseljena Srbima, i naravno, protivimo se nezavisnosti Južne Osetije, Krima i svake takve druge akcije u vezi sa tim. Izgleda da su svi oni (slučajevi, prim.red.) bili kako nam je kada odgovaralo,” rekao je u uvodnom delu svog pitanja Bred Šerman.

Inače, pomoćnik američkog državnog sekretara, ambasadorka Viktorija Nuland je slične stavove ponovila i nekoliko dana pre jučerašnjeg svedočenja pred Kongresom, kada je 31. marta, u intervjuu za bugarsku nacionalnu televiziju takođe govorila o krizi u Ukrajini. Nakon njene ocene da je referendum na Krimu bio nezakonit i neustavan, i novinarskog pitanja, Zar nije isto bilo i na Kosovu, Nuland je istakla da se na Kosovu desio potpuno drugačiji scenario od krimskog, jer je vlada divljački ubijala sopstveni narod.

BŠ: “Jedan od problema spoljnjih politika je pitanje samoopredeljenja protiv pitanja teritorijalnog intergriteta. Mi smo podržavali nezavisnost južnog Sudana i prihvatili nezavisnost Eritreje. Takođe smo podržali nezavisnost svake od republika Sovjetskog Saveza. Podržali smo nezavisnost svake od republika Savezne Jugoslavije. Mi smo stvorili nezavisnost Kosova. Sa druge strane, protivili smo se nezavisnosti Severnog Kosova, protivili smo se nezavisnosti Krajine u Hrvatskoj, koja je bilo naseljena Srbima, i naravno, protivimo se nezavisnosti Južne Osetije, Krima i svake takve druge akcije u vezi sa tim. Izgleda da su sve bile kako nam je kada odgovaralo. U Moski su primetili – iako sam ja ovde naveo oko 30 odluka koje smo mi doneli u Evropi, a svaka od njih je bila čas ovako, čas onako – da je ipak svaka od tih odluka usmerena protiv Moskve. Šta je naša politika? Kada smo mi za teritorijalni integritet?! Kada smo za samoopredeljenje?!  Kada bodrimo narod južnog Sudana, ili Hrvate?! Kada i zašto se protivimo nezavisnosti Severnog Kosova?! Je li i ovo tek tako, slučajno?!”

VN: “Hvala za priliku da podsetim da se u skladu sa Ujedinjenim nacijama, mi – SAD, naši evropski saveznici i većina civilizovanih nacija na planeti, protivimo promeni granica, koristeći silu. I to je ono što se desilo na Krimu. Kosovo je kao prvo bilo žrtva vojničkog etničkog čišćenja koje je prouzrokovao Milošević. Međunarodna zajednica je pokušavala duže od deceniju da smiri stanje, ali odluka o nezavisnosti na Kosovu je bila rezultat referenduma koju je izglasao narod.”

BŠ: “Ali nezavisnost nekoliko jugoslovenskih republika je uspela zahvaljujući sili.  Nije bila uvek situacija da svaki put kad smo podržali nezavisnost, da smo to uradili na čist način, bez prolivanja krvi. Ali se slažem da su ljudi na Kosovu preživeli dosta užasnih napada koji su doveli do promene.”

“Bilo je na hiljade i hiljade mrtvih. Usledio je rat da bi se smirila situacija. Znate da je organizovana i međunarodna konferencija kojom se pokušalo da se situacija reši, da se pokuša pregovarati o situaciji, da pokušamo da nađemo rešenje. Nakon rata, postojala je snažna rezolucija Saveta bezbednosti UN sa kojom se organizovala struktura Kosova, kojom se Kosovo stavilo u status protektorata, organizovao referendum. Taj process je pre svega počeo sa divljačkim ubijanjem svog sopstvenog naroda od strane jedne vlade, a završio se rezolucijom UN kojom je dozvoljen referendum, sve to po međunarodnom pravu, a taj proces je trajao više od jedne deceniju,” rekla je tada Nuland.

Podsetimo, i predsednik SAD-a, Barak Obama je samo četiri dana pre ovog intervjua Nulandove u Briselu rekao da se slučajevi Kosova i Krima ne mogu porediti i da se Republika Kosovo otcepila na osnovu referenduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima, iako on nije održan, zbog čega je ova vest tada i dospela na naslovne strane.

“NATO je intervenisao na Kosovu tek nakon četiri godine zlostavljanja tamošnjeg stanovništva, a Kosovo se otcepilo na osnovu refernduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima,” rekao je američki predsednik.

Kosovo je unilateralno proglasilo nezavisnost 17. februara 2008, bez referenduma. Od pet stalnih članica SB UN, tri su priznale unilaterlanu odluku o nezavisnosti – SAD, Velika Britanija i Francuska, dok je Rusija odbila i smatra takvu odluku nezakonitom, a Kina izrazila zabrinutost i zatražila povratak na prethodne okvire. U izveštaju Generalnog Sekretara UN od 15. jula 2008, o radu UNMIK-a na Kosovu, zvanično stoji da su Ujedinjene nacije zadržale stav o “striktnoj statusnoj neutralnosti po pitanju statusa Kosova.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.