Pasivnost građana srpske nacionalnosti obeležila javnu raspravu o opštinskim budžetima S.Mitrovice i Zvečana

Velik je nesklad u iznosima opštinskih budžeta za 2015. godinu koje su, sa jedne strane, predložile opštine Severna Mitrovica i Zvečan, a sa druge, kosovsko ministarstvo za finansije. Predloženi budžet opštine Zvečan skoro 11 puta veći od onoga koji je projektovalo kosovsko ministarstvo za finansije, a budžet za Severnu Mitrovicu veći više od 6 puta od projektovanog budžeta iz Prištine; današnju javnu raspravu u Severnoj Mitrovici obeležila pasivnost građana srpske nacionalnosti nasuprot aktivnom učešću albanskih stanovnika; tokom javne rasprave u Zvečanu bilo prisutno svega troje građana, od kojih dvoje albanskih. Građani bili na utakmici Trepča – Vojvodina.  
 
Današnju javnu raspravu o predlogu opštinskog budžeta za Severnu Mitrovicu, koja se odvijala u prostorijama IBCM – Međunarodnog poslovnog koledža, inače prvu od kada je pre pola godine ova opština, uz ostale tri na Severu Kosova, formirana u okviru kosovskog sistema, obeležilo je prisustvo većeg broja građana, i to uglavnom albanske nacionalnosti, ali i njihovo aktivno učešće u raspravi, nasuprot pasivnosti manjeg broja prisutnih srpskih građana.
 
O budžetu opštine Severna Mitrovica
 
 
Šefica Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, Adrijana Hodžić, predstavila je predlog budžeta za Severnu Mitrovicu, naglasivši da je budžet urađen u skladu sa potrebama lokalne zajednice, te da su u budžet uključene sve institucije "bez obzira u kojem sistemu funkcionišu."
 
 “Pored toga Vlada Prištine obezbeđuje i specifičnan grant a to su fondovi koji pokrivaju prosvetu i obrazovanje, što znači da ovaj predlog budžeta uključuje sve institucije koje postoje i funkcionišu u Severnoj Mitrovici bez obzira na to u kojem sistemu rade,” kazala je Hodžić.
 
Prema predloženom budžetu veći deo opštinskog novca bi bio uložen u kapitalne investicije, to jest, infrastrukturne projekte, kao što su – saniranje i rekonstrukcija i putne infrastrukture, ulične rasvete, vodovodne i kanalizacione mreže, javnih objekata, stambenih objekata, te čišćenje korita reke Ibar, izgradnja trim i biciklističke staze od Tri solitera do Trepčine kapije br. 2, izgradnja i renoviranje obdaništa, kulturnog centra, sportsko-rekreativnog centra, izgradnja školskih objekata i renoviranje postojećih, te izgradnja gradske deponije sa separacionim centrom.

Budžet opštine Severna Mitrovica za 2015. godinu predstavila je dugogodišnja šefica Administrativne kancelarije Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić. Ona je detaljno objasnila stavke budžeta, kao i to na koje konkretne investicije će budžet biti utrošen, nakon čega su građani Severne Mitrovice imali priliku da daju svoje predloge na moguće dopune i izmene opštinskog budžeta. A gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je odgovarao na komentare građana.

 
Albanci su izneli niz konkretnih problema koji postoje u delovima grada u kojima oni žive – Tri solitera, Bošnjačkoj mahali, Brđanima, Mikronaselju i Suvom dolu, tražeći od opštine da se njihovi problemi reše. Zatražili su popravku loših i neodržavanih puteva, revitalizaciju vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju škole u Bošnjačkoj mahali, izgradnju škole i obdaništa u Mikro naselju, uređenje ulične rasvete, rešenje problema sa divljom deponijom u Suvom dolu, kao i zahtev za opštinsku podršku albanskim privatnim preduzetnicima, te rešenje pitanja nezaposlenosti. Ipak, ovo su bili samo neki od problema koje su albanski građani izneli na javnoj raspravi i koje očekuju da će nova opština rešiti 2015. godine. 
 
Sa druge strane, srpski građani su postavljali pitanja koja se nisu neposredno ticala budžeta. Oni su pitali opštinsku vlast kako će se rešiti ekonomsko pitanje vlasnika uličnih trafika i lokala ukoliko se ovi objekti budu uklonili. Jedna građanka je pitala i "kako je moguće da neki građani primaju kosovski dodatak, a neki ne," kao i "koja je procedura da se dobije kosovski dodatak", te kako je moguće "da se isti direktori biraju i po kosovskom i po srpskom zakonu." Samo jedno pitanje se ticalo predloga budžeta – da li će se u 2015, renovirati fasada jedne od mitrovičkih zgrada, čiji su stanari dobili potvrdu još 2012. godine da će im zgrada biti renovirana, a što do danas nije učinjeno. Jedan od predstavnika civilnog društva uputio je i savet u vezi sa tzv. rodno senzitivnim budžetiranjem, te fokusiranjem na prava dece i osoba sa invaliditetom.
 
Goran Rakić: Potrebe opštine veće od 4,5 miliona evra
 
Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je u obraćanju novinarima nakon javne rasprave rekao da je okvirni predlog budžeta uradilo kosovsko ministarstvo za finansije i da taj predlog iznosi 4,5 miliona evra. Međutim, kako je rekao Rakić, proračun za opštinski budžet je urađen na osnovu broja stanovnika Severne Mitrovice – 12.000, koliko je ovo ministarstvo izračunalo da živi u Severnoj Mitrovici, ali, koji je, po Rakićevim rečima – realno mnogo veći. 
 

TONSKI SNIMAK – Gradonačelnik Goran Rakić u obraćanju medijima:

"Mi smo od Ministarstva finansija iz Prištine dobili 'okružnicu' budžeta. Ta 'okružnica' iznosi 4,5 miliona evra i oni su do te cifre došli na osnovu svojih proračuna i utvrdili da opština Severna Mitrovica ima 12.000 stanovnika. Međutim, ja moram da kažem da u izbornom procesu koji se desio pre par meseci, mi smo imali 28.000 birača, a ne stanovnika," objasnio je Rakić, dodavši da mu nije poznato na koji je način ovo ministarstvo došlo do broja od 12.000 stanovnika. 

 
On je istakao da 4,5 miliona ne zadovoljava potrebe novoformirane opštine, te da se za osnov izrade budžeta ne može uzeti budžet Administrativne kancelarije, a da Ministarstvo finansija nije prepoznalo potrebe Severne Mitrovice, te da je iz Severne Mitrovice potekao predlog od preko 30 miliona evra koliko je, po Rakiću, potrebno za normalno funkcionisanje grada.
 
"Mi moramo shvatiti, kad kažem mi, računam i vlasti u Prištini i ministarstvo zaduženo za izradu budžeta, da je ovo novoformirana opština, da je tako posmatraju, a ne da 'okružnica' budžeta bude budžet Administrativne kancelarije, uvećan za procenat inflacije. Oni nisu prepoznali potrebe opštine Severna Mitrovica, oni su samo prepisali budžet Administrativne kancelarije, a mi se ne možemo bazirati na tim ciframa. Mi smo stigli do cifre od preko 30 miliona evra u razgovoru i u diskusiji sa odbornicima, što su stvarne potrebe, a koja je potrebna za normalno funkcionisanje grada," objasnio je gradonačelnik.
 
Umesto na javnoj raspravi, građani Zvečana na fudbalskoj utakmici Trepča – Vojvodina;
opština najavila velika infrastrukturna ulaganja
 
Na javnoj raspravi o budžetu u susednoj opštini Zvečan, pored odbornika, bilo je prisutno svega troje građana – jedan građanin srpske nacionalnosti, koji je predsednik udruženja invalida, i dva predstavnika albanske zajednice iz sela Lipa, Boljetin i Žaže, ali koji nisu uzeli učešće u ovoj raspravi. Iako su svoje prisustvo na sednici ranije najavili neki od privrednika i civilnih udruženja i organizacija, zgrada ove opštine danas nije ni po čemu odavala utisak da se u njoj vodi rasprava o tome koliki će biti i na šta će se trošiti opštinski novac u 2015. godini. Nasuprot ovome, na utakmici Trepča – Vojvodina koja se istovremeno odvijala na par kilometara od opštinske zgrade i koja je već najavljena kao "veliki događaj", vladala je neopisiva gužva, sa običnim građanima i zvaničnicima koji su zakrčili fudbalski teren i prilaz njemu.
 
Opština Zvečan predlaže budžet od oko 22 miliona evra za 2015. godinu, dok je kosovsko ministarstvo za finansije projektovalo nešto malo više od 2 miliona. Od toga je za albansku zajednicu u ovoj opštini, dominantno naseljenom u selima Lipa, Žaže i Boljetin, izdvojeno oko 1,9 miliona.
 
Gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, koji je predstavio današnji budžet, naveo je da iako nekima izgleda kao veliki budžet, on zapravo ispunjava samo osnovne i realne potrebe zvečanske opštine koja je dugi niz godina bila među najzapostavljenijim opštinama na Severu.
 

Povezani članci: 

 
 
 

Opština je planirala oko 13,6 miliona za kapitalne investicije, najavivši velika infrastrukturna ulaganja u proširenje puteva, uređivanje uličnog osvetljenja, proširenje gradskog groblja u Rudaru na grobljansku parcelu u Korilju, izgradnju omladinskog centra iznad bazena, kao i sportskog, a za koji nije navedena lokacija, te razvoj banjskog turizma, odnosno uređenje Banjske. Konačno, najavljeno je i otvaranje 800 novih radnih mesta, kojima će, kako je rečeno na današnjoj sednici, rukovodstvo opštine Zvečan kroz zapošljavanje mladih bračnih parova, jačati uslove za ostanak Srba na Kosovu i Metohiji. Takođe, na današnjoj sednici se mogao čuti i podatak da na teritoriji ove opštine ima 53-oje bolesne dece, čije će lečenje ova opština pomoći sa novim budžetom, kroz stavku transfera i subvencija, u okviru koje će se posebno voditi računa i o pružanju pomoći udruženjima kao što su ratni i vojni invalidi i veterani, slabovida i nema lica i ostale ugrožene grupe.

 

Rok za usvajanje opštinskih budžeta je 30.septembar. Budžet se usvaja na sednicama SO, koje će, kako KoSSev nezvanično saznaje, biti održane u sve četiri opštine Severnog Kosova, najverovatnije 29. septembra, a usvojeni predlozi budžeta se nakon toga šalju kosovskom Ministarstvu finansija u Prištini, koje potom odlučuje da li će ih prihvatiti, ili ne. Ipak, usled nesklada u projektovanim ciframa sa Severa i centralnih vlasti u Prištini, očekuje se da će uslediti period usaglašavanja iznosa budžeta sa Severa Kosova i kosovskog ministarstva finansija. 


TONSKI SNIMAK – Gradonačelnik Goran Rakić u obraćanju medijima:

 
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.