Parlament Srbije: Zajednička sednica odbora o KiM. Brnabić pred poslanicima: Briselski sporazum potpuna pobeda Srbije i 5:0

U 13 časova počinje zajednička sednica Odbora za Kosovo i Metohiju srpskog parlamenta, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Sednica je zatvorena za javnost, saopšteno je iz ovog parlamenta. O KiM-u, ali i Briselskom sporazumu poslanici narodne skupštine raspravljali su i juče, postavljajući pitanja srpskoj premijerki, Ani Brnabić. Ona je ocenila da je Briselski sporazum potpuna pobeda Srbije. Slaže se i sa ranijom izjavom direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, da je postizanjem detaljnog dogovora o ZSO – 25. avgusta 2015. – Srbija pobedila sa 5:0. "Apsolutno mislim da smo tada pobedili 5:0," kazala je ona. 

Dve su tačke dnevnog reda današnje sednice odbora – "informisanje članova odbora o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda" i "razno". 

Objavljeno je i objašnjenje zašto je razgovor zatvoren za javnost.

"S obzirom na to da su za navedenu sednicu nadležni organi dostavili informacije kojima je određen stepen tajnosti, sednica će biti održana u skladu sa tačkom 21. Odluke o postupanju sa tajnim podacima (21 Broj 02-2285/14) koju je doneo Odbor za administrativno budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i kojom je propisano da se tajni podatak može razmatrati samo na sednici Narodne skupštine, odnosno njenog radnog tela koja je zatvorena za javnost," stoji u najavi. 

Sednica se održava nakon što je specijalna jedinica Kosovske policije, uz šok bombe i suzavac, u Kosovskoj Mitrovici privela Marka Đurića, sprovela ga do Prištine, a potom i do Merdara. 

Narodni poslanici su, međutim, i juče raspravljali o KiM-u, ali u narodnoj skupštini, gde su imali priliku da postavljaju pitanja članovima srpske vlade. 

Briselski sporazum: Politička greška 

Opozicioni poslanik, Đorđe Vukadinović, naveo je da je "mnogo pitanja i dilema" u vezi sa ovonedeljnim događajima u Kosovskoj Mitrovici, ističući da ima "veliki žal" što skupština nije o tome raspravljala. 

Vukadinović je, međutim, podsetio i na tri godine staru izjavu nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije, a sada Predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, obrativši se pitanjem Ani Brnabić:

"Mislim da naš narod na KiM-u ima razlog za zadovoljstvo, postigli smo dobre sporazume, večeras se uspostavlja ZSO. To su reči od 25. avgusta 2015. godine, tadašnjeg Predsednika Vlade i sadašnjeg predsednika Vučića. Iste večeri, njegov bliski saradnik, šef Kancelarije za KiM, objavljuje svoju čuvenu izjavu o 5:0 za Srbiju, kako smo pobedili i kako kad neko gubi, ima prava da se ljuti. To je bila samo repriza 'pobede' iz 2013. godine. Pet godina posle toga, te famozne ZSO nema, a videli smo i sami da se i sam gospodin Đurić mogao uveriti, na žalost, na sopstvenoj koži, kako stoje stvari sa srpskom stvari na Severu KiM-a. To što se dogodilo gospodinu Đuriću, taj čin, masakr i to mrcvarenje, koje je on pretrpeo – jeste jednim delom i posledica ishitrenog, pogrešnog i naivnog potpisivanja Briselskog sporazuma. Mislim da je to politička greška i odgovornost onih koji su u tome učestvovali. Zanima me Vaše mišljenje o tome i šta planira vlada da preuzme u vezi sa tim?"

Izjava o ZSO tačnija danas nego pre tri godine 

Brnabić je, sa druge strane, poručila da je "ta izjava tačna i dan danas":

"Ona je tačnija danas, nego što je bila tada. Dakle, Briselski sporazum je potpuna pobeda Srbije i dokaz za to je to što Priština ne želi da ga implementira, da je bio poraz, Priština bi ga prva implementirala. Pa mi i dan danas insistiramo na Briselskom sporazumu. Pa je l' Republika Srbija kriva što nije implementirala nešto što su ispregovarali i potpisali? Pa zar smo mi krivi zato što Brisel, moram da kažem, nedovoljno poštuje svoj sopstveni potpis i vreme i energiju uloženu u to da oni budu garant Briselskog sporazuma? Mnogo bi drugačija izgledala situacija danas da je Briselski sporazuma implementiran i da je implementiran na vreme."

Brnabić je otišla i korak dalje:

"Apsolutno mislim da reči koje ste citirali znače danas i da su istinitije danas, nego što su bile tada. I danas se pokazuje koliko su one bile tačne. Briselski sporazum je u interesu građana Republike Srbije i integriteta Republike Srbije. I mi ćemo insistirati na implementiranju briselskih sporazuma."

"Apsolutno mislim da smo tada pobedili 5:0, jer da su oni pobedili 5:0, odavno bi taj sporazum bio implementiran," zaključila je. 

Živković: Nema ministara, da Vam otkrijem jednu tajnu… 

Takođe opozicioni poslanik, Zoran Živković, planirao je, po sopstvenom priznanju – da postavi pitanje o dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici, navodeći da to ipak neće učini, jer zasedanju skupštine nisu prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, odbrane i pravosuđa.  

"Zašto Vi mislite da bi Ministar spoljnih poslova trebalo da govori o Kosovu? Razumem zašto to mislite, ali u ovoj vladi ministar MSP-a neće govoriti o KiM, ima drugih ministara koji se bave KiM-om koja je autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije," poručila mu je Brnabić. 

"Da vam otkrijem jednu tajnu, pre tri dana je potpredsednik Dačić sa svim ambasadorima u Beogradu pričao o Kosovu. Ne, Vi ste rekli da on neće da priča. Zbog toga on treba da bude ovde," naveo je Živković, sa druge strane.

Marko Đurišić je između ostalog postavio pitanje koje su informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, navodeći da mu je MUP Srbije dostavio "samo" da su obavestili kancelariju EULEX-a i UNMIK-a da će učestvovati u istrazi, da su se održala dva operativna sastanka i da je ministarstvo pravde uputilo Prištini da stoji na raspolaganju kosovskim institucijama, ali da nije dobio odgovor na pitanje na koga je Oliver Ivanović ukazao na svoju bezbednost neposredno pre ubistva. 

"Mi smo učinili sve što je u našoj moći, nažalost, nemamo direktnu kontrolu nad KiM-om," kazala je Brnabić, navodeći da za to ne može da se krivi sadašnja vlada. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.