Parastos stradalim Srbima u Cernici

Novoizabrani vikarni episkop novobrdski Ilarion služio je danas parastos sa sveštenstvom na mestu gde su pre 22 godine stradala trojica Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović, prenosi RTV Puls.

U selu Cernica, 28. maja 2000. godine,  na samo par kilometara od Gnjilana, napadač je otvorio rafalnu paljbu na Srbe ispred seoske prodavnice. Osim četvorogodišnjeg Miloša, ubijeni su i njegov stric Vojin Vasić i Tihomir Trifunović. Ni danas, posle 22. godine, počinilac ovog zločina nije procesuiran, iako su, kako tvrde meštani, pronađeni svi potrebni dokazi, piše RTV Puls.

U crkvi Svetog Ilije parastos je služio vladika Ilarion.

“Svaka ulica je ovde u Cernici krvarila posle rata i svi nosite rane tog stradanja. Ali treba da se potrudimo da se to naše stradanje završi u Vaskršnjoj radosti, zato što vaskrsenja ne biva bez smrti. Mi se pripremamo za večno vaskrsenje i radost tog večnog života već sada osećamo”, kazao je novoizabrani vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Parastosu je pored brojnih meštana ovog i okolnih srpskih sredina prisustvovao i načelnik Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga, Davor Petković.

“Teško je svima nama, posebno porodicama koje su morale da prolaze kroz te tragedije svih ovih godina. Najteže od svega je što nemamo epilog, što nikad niko nije odgovarao. I dokle god imamo takve situacije, imaćemo i sukobe”, izjavio je za RTV Puls, Davor Petković.

Život preostalih Srba u ovom mestu je i dalje veoma težak, kaže meštanin Milivoje Nisić, navodeći da je od 1999. do 2003. u Cernici ubijeno sedmoro ljudi.

“Odlučni smo da ostanemo da živimo u Cernici. Od danas će biti tradicija da se svake godine 28. maja okupljamo ovde kako bi odali počast našim nevino stradalim meštanima”, kaže Milivoje Nisić.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, danas se takođe oglasio, podsetivši na godišnjicu ubistva Miloša Petrovića, ali i njegovog strica Vojina Vasića i Tihomira Trifunovića.

„Šta je četvorogodišnji Miloš kome bio kriv? Njegova jedina krivica bila je to što je Srbin, a njegova mučenička smrt simbol je stradanja svih Srba na prostoru Kosova i Metohije“, poručio je Petković u objavi na Fejsbuku.

Naglasio je da je ovaj zločin jedan od onih za koje niko nije odgovarao, ali i navodi da Srbija nikada neće da odustane od traženja pravde.

„Zato i danas poručujem, da na zaborav nemamo pravo i da Miloševa smrt zaslužuje pravdu kao i svi nevino stradali na prostoru Kosova i Metohije“, naznačio je Petković.

U multietničkom selu Cernica do 1999. godine bilo je 128 srpskih porodica sa blizu 800 stanovnika. Danas ih je oko 130 u 44 kuće.

KoSSev portal je nedavno pokrenuo serijal emisija pod nazivom „Kako si, komšija?“, koji svedoče o životu manjinskih zajednica u okruženju. Prva epizoda u ovom serijalu govorila je upravo o životu Srba u Cernici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.