Održan antiratni skup u Beogradu

Skup Zajedno protiv rata
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Neformalna grupa „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ održala je još jedan antiratni protest u centru Beograda, na kom je poručeno da Rusija mora da prestane sa napadima i da politika ne sme da bude ispred životi ljudi.

Okupljeni građani su sa Trga Republike i ove subote poručili da rat u Ukrajini koji traje više od tri meseca mora što pre da se završi. Naveli su i da je napad Rusije na Ukrajinu „nezakonit i sraman“ i da krši sve postulate međunarodnog prava.

Koordinator grupe Pjotr Nikitin je pozvao Srbe da „otvore oči i ne veruju lažima“ za koje je rekao da se šire preko nekih televizija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida, navodeći, uz odobravanje okupljenih, da u Ukrajini nema nacista.

„Nije moguće zamisliti svet bez Rusije, ali opet nije moguće zamisliti ni svet u kome će Rusija po sopstvenom nahođenju drugima određivati način života i stepen sloboda koju uživaju, ako joj se taj izbor ne dopada onda će ubijati ljude, rušiti im naselja, pustošiti gradove, razarati kulturu i arhitekturu“, rekao je Ivan Videnović.

Predsednička kandidatkinja nedavnih izbora i članica koalicije „Moramo“, Biljana Stojković, poručila je da nema važnijeg mesta od ovog na kojem treba biti danas i da se duboko klanja okupljenima jer pokazuju upornost u solidarnosti.

„Nijedan ljudski život ne može biti vredan borbe za teritorije. U Srbiji se mora poslati poruka da znamo ko su zločinci i znamo ko su žrtve“, rekla je Stojković.

Aktivistkinja Aida Ćorović je rekla, čitajući poruku u ime brojnih ženskih grupa, da se „više od sto gradova u Ukrajini nalazi pod stalnom paljbom ruske vojske“.

„Svako do nas, a mi žene pre svih, treba da se zalažemo za mir. Prioritet je zaustaviti rat i početi mirovne pregovore“, navela je Ćorović.

Istakla je da je rat u Ukrajini kao i svi ostali „besmislen, plod patrijarhalnih modela nadmetanja i dominacije, muški rat u muškom svetu“.

Kako je rekla, „potpuno iracionalno slavljenje ruske agresije postalo je dominantna matrica razmišljanja u u Srbiji“.

Skupu su prisustvovali i političari Aleksandar Olenik i Zoran Živković.

Aktivisti su se posle skupa uputili ka Ambasadi Rusije, gde su predali listu zahteva: „da se se trupe Ruske Federacije odmah povuku sa svih teritorija suverene Ukrajine i da se svi počinioci ratnih zločina u kojima je stradalo više desetina hiljada civila odmah isporuče pravosuđu Ukrajine, radi suđenja za ratne zločine“.

Od Rusije je zatraženo i da odmah povuče, kako su kazali, „svih svojih 4.036 agenata obaveštajnih službi“ iz Srbije, a posebno „27 agenata u Vladi Srbije, sedam agenata u Predsedništvu Srbije, 86 agenata u Ministarstvu odbrane, 64 agenta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, svih 113 agenata u Bezbednosno informativnoj agenciji i brojne agente u verskim organizacijama u Srbiji“.

Kako bi se Ukrajini pomoglo, na protestu je prikupljana humanitarna pomoć, koja će biti prosleđena na adresu ukrajinske ambasade u Beogradu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.