Pantović: Tužilaštvo traži još dva meseca kućnog pritvora za Pantića, odbrana će uputiti zahtev za blažu meru

Pantović
FOTO: KoSSev

Specijalno tužilaštvo podnelo je predlog da se Dejanu Pantiću za još dva meseca produži mera kućnog pritvora, potvrdio je danas za KoSSev advokat Ljubomir Pantović. Kaže da su takav predlog tužioca i očekivali, te da je on siguran da će ga Sud i prihvatiti. Odbrana će ipak tražiti, da mu se odredi blaža mera.

„Očekivali smo da će tražiti produžetak mere pritvora, s obzirom na prirodu i težinu dela za koje se Pantić tereti, ali i zbog svega onoga što se dešavalo od momenta kada je on uhapšen. Posebno od momenta kada mu je sudski pritvor preinačen u kućni, odnosno od reakcija nakon toga“, kazao je Pantović.

Dodaje da će se, stoga, takav predlog tužioca najverovatnije i prihvatiti, te da je on gotovo i siguran u to.

Pantović će već danas, kao njegova odbrana, podneti kontrapredlog Tužilaštvu – da Sud ne prihvati predlog tužioca i da mu odredi blažu meru, odnosno javljanje u policijsku stanicu.

Smatra da je ono što je u predlogu Tužilaštva za produženje pritvora navedeno – suprotno zakonu.

„Tužilaštvo nije navelo ni jedan konkretan razlog na osnovu čega smatra da bi ukidanjem kućnog pritvora prema Dejanu Pantiću bila ugrožena istraga, odnosno da bi on pobegao ili ponovio krivično delo“, ističe danas Pantović.

Precizira da Sud do 9. januara, kada Pantiću ističe mera kućnog pritvora, mora da donese odluku, a Pantović očekuje da će ona biti napisana već sutra ili najkasnije u ponedeljak ujutru.

Hapšenje Dejana Pantića 10. decembra, inače bivšeg pripadnika Kosovske policije bio je povod da Srbi na Severu na najmanje 14 lokacija podignu barikade. Nakon toga, Kosovska policija zatvorila je i prelaze Jarinje i Brnjak.

Njegovo hapšenje u međuvremenu se iskristalisalo kao jedan od ukupno tri zahteva koje Srbi traže da Priština ispuni, kako bi se barikade uklonile.

Kosovski pravosudni organi odredili su mu potom jednomesečnu meru pritvora, a terete ga za „organizovanje napada na prostorija CIK-a na Severu“.

 

„Prema dokazima Kosovske policije, privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu zemlje, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci“, naveo je kosovski ministar unutrašnjih poslova po hapšenju Pantića.

Od tada, pa sve do 28. decembra kada mu je Sud odredio meru kućnog pritvora – Pantić je boravio u improvizovanom pritvoru u novoizgrađenoj bazi kod prelaza Jarinje.

Odluka suda da mu se mera pritvora preinači u kućni, naišla je na žustre reakcije Prištine, koja se sa njom nije slagala.

Sa druge strane, sutradan su Srbi već počeli sa uklanjanjem barikada.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.