Palmer: Želimo normalizaciju odnosa i međusobno priznanje Beograda i Prištine

Palmer
FOTO: N1

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer, rekao je da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi značilo međusobno priznanje.

„Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da reše sporna pitanja kao susedi“, rekao je Palmer za N1 Sarajevo.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Beograd i Priština „sednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti“. Palmer je izjavio da je povod za pregovore to što i Beograd i Priština teže ka Evropi i da je stoga neophodno videti kakvi kompromisi su potrebni da bi se ostvario napredak.

„Potreban je sporazum koji će javnost na obe strane prihvatiti i podržati kao najbolji put napred“, naveo je Palmer i dodao da je važno da taj sporazum bude „sprovodiv, pravičan i trajan“.

On je rekao i da ima veoma dobru saradnju s izaslanikom Bele kuće, Ričardom Grenelom, i da to nije prvi put da SAD imenuju dva specijalna izaslanika za isto pitanje.

„Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za napredak“

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer, rekao je da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“. Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo „porodice evropskih zemalja“ i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

„Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona“, izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku „nije dobro za napredak“. On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.