Tri Pahorove poruke za Prištinu: Dijalogom se sve rešava, ali mora da bude živahniji, primenite potpisano

„Mislim da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren za neka pitanja koja deluju sada nerešiva – ukoliko bi im se pridružili još Priština, BiH i Crna Gora“, poručio je u Beogradu na zajedničkoj konferenciji sa Aleksandrom Vučićem – slovenački predsednik Borut Pahor.

U drugoj polovini ove godine na neki drugi način biće osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces, potvrdio je danas Pahor nakon razgovora sa srpskim predsednikom.

Kaže – Otvoreni Balkan i Berlinski proces imaju mnogo toga zajedničkog.

„Ako se Berlinski proces ubrza – dobro je, ako ne, onda Otvoreni Balkan postaje velika mogućnost za Zapadni Balkan“, naglasio je.

I dok je srpski predsednik svog gosta zamolio za pomoć Zapadnom Balkanu oko struje, slovenački predsednik je podržao ideju Otvorenog Balkana, upravo kao mesto na kojem bi se, veruje, rešila i neka od, kako danas izgleda – nerešivih pitanja.

Za sebe kaže da je veliki, ali i osvedočeni prijatelj Beograda i Prištine, naglasivši da ga danas posebno brine to što je stepen poverenja između dve strane niži nego ranije, kada se zalagao za pokretanje dijaloga između njih.

„Međutim, želim da se zahvalim predsedniku Vučiću i obema stranama, u meri u kojoj je to moguće, što su bar do neke mere rasteretile veliko zgušnjavanje nepoverenja u vezi sa tablicama i ostalim pitanjima koja su sada na redu u dijalogu“, kazao je Pahor.

Kada u sredu bude otišao u Prištinu preneće tri poruke – prvu da dijalogom treba rešiti pitanja koja su sada aktuelna u septembru i oktobru.

„Da najnovije rešenje u vezi sa ličnim dokumentima pokazuje kako je moguće političkim dogovorom rešavati i najkompleksnija pitanja“.

Druga poruka je: Dijalog mora da bude „živahniji“ jer ima suviše nepoverenja.

„Njihova pitanja ne može niko drugi da reši, tako da izbegavanje pitanja koja nisu dogovorena ne vodi nikud“, kaže Pahor i dodaje da se treća poruka tiče primene Zajednice srpskih opština.

„Neke su stvari dogovorene i potpisane su sa obe strane. Važe kao sporazumi i nisu primenjeni“.

Naglasio je da Prištini uvek govori da preuzete obaveze i o ZSO treba da sprovedu.

Podsetio je na to da je još kao nekadašnji premijer Slovenije došao u Beograd svojevremeno da popravi razbijene veze usled rata, ali i nakon što je Slovenija pre više od deceniju priznala Kosovo, te da je u međuvremenu počeo da dolazi i kao prijatelj Srbije.

„Ali bi se uvek susreo sa istim pitanjem – o slovenačkom priznanju kosovske nezavisnosti“, kazao je Pahor u odgovoru na pitanje novinara, dodavši da se Slovenija rukovodila stavom većine koja je priznala Kosovo.

„Uvek kada razgovaram sa predsednikom i prijateljem, jasno je da imamo kompletno različite stavove u vezi sa tim, ali kao što vidite, uporno dolazim ovamo kao predsednik vlade, predsednik Republike, sve više kao prijatelj Srbije, bez obzira na to otvoreno nerešeno pitanje na koje obe države imaju različite odgovore“, kazao je Pahor

O tome šta je kazao srpski predsednik, čitajte u posebnoj vesti.

Vučić: 79,8% stanovništva sveta ne priznaje Kosovo, tako da neki koji su mislili da su završili status Kosova – nisuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.