Pacoli: U Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama

Izvor: Zeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vođa delegacije Kosova u pregovorima Kosovo – Srbija (za osiguranje vozila, prim. red.), Rahim Pacoli, izneo je detalje o tome kada i kako Kosovari mogu da putuju u Srbiju.

Pacoli je za "Zeri" rekao da će primena sporazuma o slobodi kretanja početi 24. jula.

Međutim, on je takođe otkrio detalje o tome sa kojim tablicama građani mogu da uđu u Srbiju.

Prema Pacoliju, građani Kosova će ući u Srbiju sa tablicama za koje je njihov auto autorizovan, u suprotnom, prema njegovim rečima, ukoliko se promene tablice, osiguranje neće važiti.

Pročitajte još:

Cene osiguranja vozila niže, režim kretanja preko IBM-a ostaje isti

"Znači 'TPL + (plus)', što je i uključeno u sporazum sa Srbijom, kretaće se automobili sa tablicama na koje su i registrovani, što znači da ne mogu da se menjaju. U suprotnom, ako se to desi – sporazum nema smisla. Ako bi postojale tablice koje se menjaju, osiguranje neće važiti – građani su i pre sporazuma menjali tablice i plaćali osiguranje," rekao je Pacoli.

On je takođe otkrio rok do kada građani mogu da ostanu u Srbiji.

"Za vremenski rok nisam siguran, ali na osnovu toga, ukupno 3 meseca mogu ostati u zemlji. Primena ovog sporazuma se priprema i počeće 24. jula," rekao je Pacoli za "Zeri".

 KoSSev: U međuvremenu je na zvaničnoj Internet stranici Vlade Kosova objavljen "Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila", to jest, Memorandum o razumevanju između Udruženja osiguravača Srbije (UOS) i Kosovskog biroa osiguravajućih društava, koji koordiniše aktivnosti različitih nacionalnih osiguravača vozila članova sistema "zelenog kartona". U Memorandumu se, međutim, ne navode bilo kakve informacije o tome kako je regulisan prelazak vozila sa Kosova u centralnu Srbiju sa RKS i KS tablicama.

Da ovim Memorandumom nije regulisano pitanje registarskih tablica potvrđeno je ranije za KoSSev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Napominjemo da je ovim Memorandumom rešeno pitanje dodatnog osiguranja vozila koja prelaze administrativnu liniju, a da je pitanje tablica deo ranije postignutog tehničkog sporazuma," bio je odgovor Kancelarije za KiM. 

"Sporazum o osiguranju ne zalazi u pitanja koja su regulisana drugim sporazumima. To u praksi znači da nema promene u odnosu na do sada važeći sporazum o tablicama. Sporazum stupa na snagu nakon 20. jula. Što se tiče tablica sve ostaje po starom," nezvanično je potvrdio za KoSSev i izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.