Pacoli: Razmišljamo o povlačenju zahteva za članstvo u Interpolu

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, rekao je da Kosovo može da povuče zahtev za članstvo u Interpolu jer je veoma daleko od obezbeđivanja dovoljnog broja glasova.

Prema njegovim rečima, Kosovo se nije dovoljno zalagalo za ovo članstvo, a problemi su, smatra, još veći jer se sledeći Samit održava u Kini, državi koja nije priznala Kosovo.

Za UNESCO dovoljan broj glasova

Sa druge strane, Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljan broj glasova za članstvo u UNESCO-u. Dodao je da je prethodno potrebno da se donesu dva zakona koja se odnose na versku jednakost.

"Kao što znate, Kosovo mora da se prijavi za UNESCO, iako prilično kasnimo. Prošlo je dosta vremena, a malo je urađeno. Proučavao sam i strategiju i način na koji se odvija obezbeđivanje glasova. Ohrabren sam i kažem da ćemo imati glasove za UNESCO. Danas smo imali veoma važan sastanak sa prijateljskom državom koja je priznala Kosovo i, u razgovoru sa njom, praktično je Kosovu garantovano između 15 i 20 glasova za UNESCO," rekao je Pacoli koji boravi u Njujorku, javila je Koha, prenosi Info.ks.

"Velika je odgovornost da se povučemo. Ali ubeđen sam da će ljudi shvatiti, međutim, možda u saradnji, posebno sa SAD, treba da napravimo taktičko povlačenje i da se spremimo za sledeći samit, koji će se održati u Abu Dabiju gde bi imali i dovoljno glasova," rekao je on u emisiji Interaktiv za KTV.

Pacoli je rekao da je za kratko vreme obezbedio 25 glasova, ali to je veoma malo za članstvo u Interpolu. Navodi da je potrebno 115 glasova.

Kosovo24sata

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.