Pacoli i Tači sa Lajčakom: UNMIK da bude politička kancelarija, sednice jednom ili dva puta godišnje

"Vreme je da Savet bezbednosti razmotri transformaciju UNMIK-a u političku kancelariju UN-a koja bi pomogla Republici Kosovo u realizaciji težnji da se pridruži zajednici slobodnih naroda. Format aktuelnih rasprava o Kosovu treba da se menja i sednice Saveta bezbednosti o Kosovu trebalo bi da bude smanjena sa četiri na jednu, ili dve godišnje, kao i da se održavaju u vidu zatvorenih debati".  Zahtevi su kosovskih zvaničnika koje su, kako je saopštio ministar spoljnih, Bedžet Pacoli, na svom Fejsbuk nalogu – preneli predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, Miroslavu Lajčaku. Sa Lajčakom se, uz Pacolija, sastao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Uloga UNMIK-a je od leta 2008. godine, od kada je ova misija “rekonfigurisana”, a nekoliko meseci posle unilateralnog proglašenje nezavisnosti Kosova – u potpunosti marginalizovana na terenu i od tada se uglavnom svodi na pripremu redovnih kvartalnih izveštaja o situaciji na Kosovu koji se šalju u Savet bezbednosti. 

Kosovski zvaničnici su tokom ranijih sednica o radu UNMIK-a zahtevali okončanje misije UN-a na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na UNMIK može "bolje potrošiti", te da ne postoji potreba za redovnim tromesečnim zasedanjem SB UN o Kosovu. Zahtev za okončanjem misije UNMIK na poslednjoj sednici podržali su i stalni predstavnici SAD-a i Velike Britanije, dok su se predlogu, ipak, protivili predstavnici Kine i Rusije.

Svoje zahteve izneli su, kako je Pacoli naveo – "s obzirom na novu realnost na Kosovu, nakon proglašenja nezavisnosti". Istovremeno dvojica kosovskih zvaničnika "izrazili su interes da se poveća saradnja između Kosova i Generalne skupštine" i "zahvalnost za ulogu i doprinos UN-a tokom izgradnje države".

Šta je sa druge strane, bila poruka predsedavajućeg SG UN-a na ove zahteve, nema informacija.

Pacol traži priznanje od Jermenije, "dobre vesti" očekuje iz Sudana, želi da veruje da će Kenija priznati Kosovo

Pacoli i Tači su boravili u višednevnoj poseti Americi, povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Održali su čitav niz bilateralnih sastanaka sa svetskin liderima, dok je Pacoli na svom Fejsbuk nalogu najavio i nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U Programu Vlade Kosova za 2015-2018 godinu, kao prioritetni cilj definisano je "jačanje međunarodnog subjektiviteta i povećanje broja priznavanja države Kosovo", u okviru kojeg su predviđene "zvanične posete u zemljama koje nisu priznavale Kosovo". Takođe, cilj je i "jačanje bilateralnih i multilateralnih odnosa, kao i učešće i članstvo u regionalnim inicijativama i šire". U okviru drugog cilja predviđeni su napori za "diplomatsko priznavanje iz zemalja Afrike, Azije i Severne i Južne Amerike" i "povećanje broja počasnih konzula".

"Mi čvrsto verujemo da će priznavanje Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Jermenije ojačati mir i stabilnosti u regionu i promovisaće evroatlantsku perspektivu Kosova i celog regiona," rekao je Pacoli nakon sastanka sa jermenskim kolegom, Eduardom Nalbandianom.

"Obavešten sam da Sudan razmatra priznanje. Očekujemo dobre vesti iz ove zemlje," naveo je nakon sastanka sa sudanskim kolegom, Ibrahimom Gandourom.

A nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Kenije, Aminom Mohamedom, naveo je da "želi da veruje da će Kenija uskoro priznati Kosovo".

Dan kada će Kosovo biti član UN-a "bliže nego ikad"

Za kraj posete Njujorku istakao je i da dan kad Kosovo biti 194. članica Ujedinjenih Nacija "izgleda bliže nego ikad". 

"Kosovo zaslužuje svoje mesto među slobodnim narodima, jer se u skoro deset godina postojanja pokazala kao miroljubiva država i ojačala je regionalnu stabilnost," naveo je.

O lobiranju kosovske diplomatije detaljnije čitajte na našoj tematskoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

A kako su protekli drugi sastanci na marginama zasedanja GS UN-a, čitajte u vestima:

I Tači i Vučić na prijemu kod Trampa. U odvojenim sastancima sa Erdoganom

Tači lobira: Kosovo i Sveti Vinsent i Grenadini da ozvaniče prijateljstvo

U Njujorku sastanak Mogerini, Vučić, Tači

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.