Otvorena mogućnost prijave za dečiji dodatak za decu rođenu 2010. (kosovski sistem)

novac
FOTO: Ekonomia online

Kosovsko ministarstvo finansija, rada i transfera saopštilo je da je od danas otvorena mogućnost za apliciranje za korišćenje dečijeg dodatka i za decu rođenu od 1. januara 2010. godine.

Prijavu je moguće obaviti na sajtu E-Kosova.

Deca ovog uzrasta će primati mesečno 10 evra.

Kosovska vlada je prošle godine donela odluku o dodeli naknada za trudnice i decu.

Kako je tada saopštio kosovski ministar finansija, u početku će biti otvorena aplikacija za decu rođenu od 1. januara 2020. godine, a potom će se od 2022. godine šema proširivati dodavanjem drugih starosnih grupa.

Prema ovoj odluci vlade, plan je bio da do 1. jula 2023. godine budu obuhvaćene sve starosne grupe dece do 16 godina.

Pre mesec dana su iz ovog ministarstva saopštili da je od 1. oktobra moguća prijava za korišćenje dečijeg dodatka za decu rođenu od 1. januara 2011. godine. U septembru je pravo ostvarila generacija 2012, u avgustu generacija 2013, u julu 2014. i tako dalje.

Kako je ranije saopštilo kosovsko ministarstvo finansija, redovnu prijavu za dečiji dodatak podnosi majka i bankovni račun će biti na ime podnosioca zahteva, dok se zahtev oca ili zakonskog staratelja deteta može podneti samo u određenim slučajevima.

Više detalja o dečijim dodacima, pročitajte u:

Kurti doneo odluku da deca do dve godine mesečno primaju po 20, a deca do 16 – po 10 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.