Otvoren tender za trećeg operatora mobilne telefonije na KiM-u; i srpski operatori u igri?

Odbor kosovskog Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) je 12. marta otvorio javni konkurs za trećeg operatora mobilne telefonije na Kosovu, saopštio je predsednik ovog odbora, Ekrem Hodža u intervjuu za Kosovapress, koji je dodao da ne isključuje mogućnost učešća i srpskih operatora.

"U principu, trka je otvorena. Svaka stranka, uključujući operatore Republike Srbije, ima pravo učešća na tenderu, ili aukciji, a pravila određuje ARKEP, u saradnji sa Vladom. Ako govorimo o tenderu – još uvek nismo odlučili da li možemo da ga nazivamo tenderom, ili aukcijom, možemo analizirati i raspravljati o pismima o zainteresovanosti koja mogu doći čak i od operatora Republike Srbije," rekao je Hodža za Kosovapress.

Hodža je naveo i da je tender međunarodnog tipa, te da ne sme da bude diskriminacije za srpske operatore, podsetivši da je 15 godina onemogućen normalan razvoj sektora telekomunikacije, što je rezultat nedozvoljenog funkcionisanja srpskih operatora, ali i da Briselski sporazum od septembra 2013. predviđa način na koji će da funkcionišu telekomunikacije i predviđa "modalitete zabrane neovlašćenih i nezakonitih poslova srpskih operatora", kao i da posebna tačka ovog sporazuma predviđa rokove kada će se organizovati tender, ili međunarodna aukcija.

Na KiM-u trenutno funkcioniše mobilna telefonija nekoliko operatora. Od srpskih operatora funkcionišu MTS, VIP i Telenor, ali ne na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Kada su u pitanju kosovski operatori funkcionišu Z-mobile, Valja i IPKO i to na celokupnoj teritoriji KiM-a.

 


Funkcionisanje mobilne telefonije na KiM-u i pitanje privremene i stalne licence za mobilnu telefoniju srpskih operatora regulisano je i Sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine. 

"Što se tiče mobilne telefonije, kosovski organi vlasti dozvoliće da novoosnovano preduzeće dobije privremenu dozvolu u okviru kosovskog regulatornog okvira, za tekuće operacije koje su ograničene infrastrukturom koja se nalazi na terenu. Ta privremena dozvola neće isteći pre januara 2015. godine. Privremena dozvola će isteći kada kosovski organi vlasti budu izdali novu, potpunu i neograničenu licencu za mobilnu telefoniju koja je rezultat tendera/aukcije. Tender će biti organizovan u skladu sa standardima EU."

Nije poznato, međutim, da li neko od srpskih operatora mobilne telefonije koristi privremenu licencu za funkcionisanje na KiM-u, te da li će se neko od srpskih operatora mobilne telefonije i prijaviti na nedavno raspisan tender, i tako dobiti punu licencu, što je jasno propisano briselskim sporazumom o telekomunikacijama. 


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.