Bamije: Tužba protiv EULEX-a i britanskog ministarstva spoljnih poslova

Bivša tužiteljka EULEX-a Marija Bamije je i zvanično pokrenula tužbu protiv EULEX-a i Ministarstva spoljnih poslova Britanije, prenosi portal Koha. Ona je istovremeno pozvala šefa Misije EULEX-a, Gabrijele Meučija, da "prestane sa komentarima" o njoj u medijima. Suspendovana tužiteljka EULEX-a iz Velike Britanije je i krajem februara najavila je da će šefa EULEX-a tužiti za klevetu. 

"Pokrenuli smo postupke u britanskom sudu protiv četiri osobe i britanskog ministarstva spoljnih poslova," rekao je njen advokat, Piter Dilaj, dodajući da je Vlada Britanije bila svesna tužiteljkinih navoda o korupciji u EULEX-u, ali da oni nisu ništa uradili da je zaštite, ili da joj ponude pomoć.

Koha dodaje i da je Bamije rekla da je ovo pravi način da se "nastavi dalje sa njenim predmetom, osudivši stanje vladavine prava na Kosovu," ali i pozvavši Meučija da prestane sa komentarima o njoj u medijima.

"Činjenice u predmetu govore same za sebe. Moji navodi mogu da se dokažu samo uz dokaze i na vreme, na osnovu zakona Britanije. Okrivljeni će imati šansu da brani svoju poziciju i da raspravlja o tome. Medijske kampanje nisu pravi način da se nastavi dalje i pozivam gospodina Meučija i EULEX da prestanu sa svojim komentarima o meni u medijima," objasnila je Bamije, navodi Koha. 

Nekadašnja tužiteljka EULEX-a se našla u fokusu svetske javnosti nakon što je iznela niz optužbi na račun EULEX-a i navodne korupcije unutar te Misije. Ona je tokom prošle godine gotovo svake nedelje iznosila teške optužbe na račun EULEX-a, a među onima koji su bili umešani u korupciju, prema Bamije, bili su i glavna tužiteljka EULEX-a, Jaroslava Novotna, EULEX-ov tužilac, Džonatan Ratel, kao i bivši predsednik Saveta sudija EULEX-a, Frančesko Flori. Ona je, međutim, optužila i neke od visokih zvaničnika EU-a za prikrivanje korupcije u EULEX-u, te tvrdila i da šef te misije vodi "prljavu kampanju" protiv nje. 

Bamije je prošle godine, međutim, prema njenim rečima, suspendovana nakon što je od EULEX-a zvanično zatražila da se ispitaju njene sumnje o korupciji unutar te misije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.