EU: Poseban sud sa sedištem na Kosovu

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Evropska unija je i zvanično za RTK potvrdila da će se poseban sud baviti optužbama za ratne zločine počinjene na Kosovu, te da će funkcionisati u okviru pravosudnog sistema Kosova.

Suđenje za ratne zločine, sedište na Kosovu, saslušanje svedoka van Kosova, su samo neke činjenice sada već potvrđene, a tiču se formiranja posebnog suda. Kancelarija EU je za RTK potvrdila da se ne radi na formiranju tribunala već posebnog suda u okviru sudskog sistema Kosova.

"Ovaj sud bi imao sedište na Kosovu, ali osetljiva suđenja, kao što je saslušanje svedoka, odvijala bi se van Kosova zbog same prirode optužbi," stoji u pismenom odgovoru Kancelarije EU.

EU navodi da ovaj sud nije usmeren protiv Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova ili prirode rata, već se radi o istragama povodom sumnji za teške individualno počinjene zločine.

"Sud će biti formiran nakon što Kosovo i EU razmene pisma u vezi sa Specijalnom istraživačkom jedinicom i mandatom Euleksa, te glasanja o tome u Skupštini Kosova," kaže se u saopštenju kancelarije EU.

O razmeni pisama je govorio i premijer Kosova Hašim Tači ne želevši da potvrdi povezanost izmena u misiji Euleksa sa formiranjem posebnog suda.

"Sada je došlo vreme da se razmene pisma između Kosova i EU, kada će se jasno odrediti da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da vodi pravosudni sistem sa punim izvršnim mandatom," rekao je Tači dodavši da će uloga misije EU biti konsultativna.

"Kosovo je spremno da se suoči sa svakim izazovom u svom pravosudnom sistemu, uz punu podršku međunarodne zajednice," rekao je Tači.

Prethodno je Direktor kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt Departmentu, Džonatan Mur izjavio u intervjuu za RTK da je formiranje posebnog suda važan proces kako bi se razjasnile teške optužbe.

"Sada se odlučuje o formiranju kosovskog suda, koji će raditi van Kosova, a gde će biti tretirane optužbe. Optužbe koje se navode u izveštaju Dika Martija su jedinstvene i ne odnose se na događaje tokom konflikta i stoga se trebaju tretirati van Kosova," rekao je Mur.

Poseban sud će u svom fokusu imati suđenja za zločine koje su počinili "pobunjenici kosovskih Albanaca u svom ratu sa Srbijom," piše agencija AP.

Ova agencija navodi da bi sud počeo sa radom sledeće godine, te da se o pravilima rada suda vode razgovori sa kosovskim vlastima.

"Sud će simbolično imati sedište na Kosovu ali ključna suđenje kao što je saslušanje svedoka vodiće se u Holandiji," rekao je za AP jedan zvaničnik dodavši da o tome uskoro treba da odluči Skupština Kosova.

Na Kosovu je oko 10,000 ljudi poginulo tokom rata 1998-1999, dok se još oko 1,700 vodi kao nestalo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.