Otkazana zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, raspad koalicije PDK-LDK, vanredni izbori…?

Zajednička sednica kosovske i albanske vlade koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude održana 24. aprila u Valoni, u Albaniji – otkazana je, javili su sinoć prištinski mediji. Vest o otkazivanju četvrte po redu zajedničke sednice dve vlade za prištinske medije potvrdili su neimenovani izvori iz Tirane, kao i iz Prištine, a razlozi otkazivanja zvanično još uvek nisu poznati. Ipak, kako kosovski mediji javljaju, sporan je datum koji je prethodno određen za održavanje sastanka, a u toku su razgovori o određivanju novog. 

"Kancelarija premijera je predložila drugi datum, koji više odgovara od 24. aprila," rekao je neimenovani izvor iz kosovske vlade za Kljan Kosova.

"Obrazloženje je to što je raspored obaveza premijera popunjen," dodao je isti izvor. 

Kljan Kosova je pokušao da potvrdu vesti dobije i od savetnika premijera Kosova, Ise Mustafe, i portparola Vlade – Arbana Abrašija, kao i od šefice Mustafinog kabineta – Vljore Dumaši, ali oni, kako navodi ova televizija, "nisu želeli da se izjašnjavaju o ovoj temi".

Da je susret dveju vlada otkazan, ali i da su konsultacije za zakazivanje novog datuma  u toku – za istu televiziju potvrđeno je u Tirani.

"Mi smo u konsultacijama kako bi pronašli neki drugi datum za sednicu dveju vlada. Verujem da ćemo u narednih nekoliko dana izađi sa datumom kada bi nova sednica mogla da bude održana," kazao je, takođe, neimenovani izvor iz albanske vlade. 

Pravi razlog otkazivanja sednice? – 24. aprila pred kosovskom skupštinom ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa CG, a dan kasnije raspad koalicije LDK-PDK. Potom, izbori u maju ili junu

Iako ne navodeći da je to razlog otkazivanja sednice, Kljan Kosova piše da će se 24. aprila pred Skupštinom Kosova naći ratifikacija Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, čije je usvajanje ključno kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, a samo dan nakon toga, 25. aprila, prema izveštaju sa iste televizije, očekuje se "raspad vladajuće koalicije LDK-PDK" i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora koji bi, kako se dodaje, trebalo da budu održani 28. maja ili 4. juna. 

Od 2014. tri zajedničke sednice 

Poslednja zajednička sednica vlada Kosova i Albanije održana je prošle godine, početkom juna, u Prištini, a od 2014. do sada, održano ih je ukupno tri. Prva je održana upravo početkom 2014., kada je potpisana i  "Deklaracija o strateškom partnerstvu i saradnji", na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dveju vlada i saradnja na više polja.  O dobrim diplomatskim odnosima i tesnim vezama između Kosova i Albanije govori i najnovija izjava premijera Albanije, Edija Rame, koji je za američki Politiko kazao da se "unija Kosova i Albanije ne može isključiti, ukoliko članstvo Zapadnog Balkana u EU bude izbledelo".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.