Otkazana poseta Vučića Severu Kosova: Premijer na KiM-u u narednih 20 dana

Poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Severu Kosova u nedelju – otkazana je, za KoSSev je potvrdio neimenovani izvor blizak kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, koje obezbeđuje dozvolu za ulazak na Kosovo i Metohiju srpskim zvaničnicima. On, međutim, nije mogao da da razloge za otkazivanje ove posete, navodeći da su mu oni u ovom trenutku nepoznati, te nije mogao da potvrdi glasine da se poseta pomera za narednu nedelju. KoSSev je juče i prethodne nedelje pokušao od Kancelarije za KiM da dobije potvrdu informacije da će premijer Vučić stići na Sever u nedelju, ali osim prvobitnog odgovora da "ukoliko se takva poseta bude organizovala", mi ćemo, kao i ostali mediji, biti "blagovremeno obavešteni", nismo uspeli da dobijemo bilo kakvu drugu informaciju. U severnim opštinama tokom proteklih dana vršene su opsežne pripreme za dolazak Premijera, od detaljnog čišćenja ulica, institucija i njihovih dvorišta, preko sabiranja radnika na svojim radnim mestima za nedelju. Sever Kosova je juče ujutru osvanuo oblepljen plakatima i bilbordima sa porukom "Predsedniče vlade dobrodošao na srpski Kosmet". Opoziciona DSS je ipak bila jedina strana koja je javno objavila informaciju o dolasku Premijera u nedelju.

20:00 – Đurić: Vučić na KiM-u u narednih 20 dana

A kako je večeras saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, srpski premijer, Aleksandar Vučić, posetiće KiM u narednih 20 dana. Ovo je ujedno prvi put da se Kancelarija za KiM oglasila u vezi sa posetom Premijera Srbije, koja je prvobitno planirana za nedelju, ali što, podsećamo, iz Kancelarije za KiM nisu potvrdili. 

Premijer će obići srpske sredine i severno i južno od Ibra, i razgovarati sa srpskim narodom, rekao je Đurić u večerašnjem dnevniku RTS-a, a prenele Večernje Novosti. 

Da srpski premijer neće ove nedelje posetiti Sever Kosova i Metohije, u severnim opštinama znalo se još jutros, kada su zaposleni u institucijama dobili informaciju da ne treba u nedelju da budu na svojim radnim mestima, kako im je prethodno naloženo od pretpostavljenih. Iako otvoreno govore o svojim iskustvima, niko od više desetina građana sa kojima smo razgovarali proteklih dana, nije želeo da javno potvrdi priču o pripremama svojih pretpostavljenih na radnim mestima za posetu premijera u nedelju, ali je situacija na društvenim mrežama potpuno drugačija.

Kao i prethodna dva dana kada se komentarisala poseta, Fejsbuk je i jutros 'planuo' sa šaljivim i ironičnim komentarima stanovnika sa Severa Kosova u kojima je bilo jasno da srpski premijer neće doći, a ironija, humor i sarkazam su prevashodno bili upućeni lokalnim vlastima i odnosili su se na njihov 'trud' da svečano dočekaju Premijera.

"Džaba ste prali, a mogli bi ponekada da operete ulice i kada ne dolazi Vučić", "Ha ha ha… kakav početak dana… moša", "Džabe ste krečili… Ali doći će On!… Jednog dana… Valjda… A do tad svakodnevne pripreme", "Ulice oprane, žene imaju nove frizure, muškarci obrijani, a On ipak neće doći…Predlažem ovima sa radnom obavezom, da sutra ipak izađu na ulice i razdragano uvežbamo doček. Kažu, za dve nedelje ili su to ipak godine…", "Kako da dođe kad je sinoć udarna vest u albanskim medijima i govoru izabranog predsednika bila – zahvaljujemo Srpskoj listi" – ovo su samo neki od mnoštva komentara u sličnom maniru korisnika Fejsbuka sa Severa Kosova.

Uprkos vidljivim pripremama za posetu, vest da je srpski premijer planirao da dođe sutra na Kosovo i Metohiju, do sada je jedino potvrdila opoziciona DSS, koja je kritički bila nastrojena prema ovoj poseti.

Redakcija na albanskom jeziku Radio slobodne Evrope takođe je objavila da je poseta srpskog premijera Kosovu otkazana. Oni su se, pored kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, odakle je, podsećamo, KoSSev dobio potvrdu vesti o otkazivanju posete, pozvali i na Vladu Srbije, navodeći da su i iz nje dobili informaciju da poseta "neće biti realizovana", bez navođenja razloga za otkazivanje.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja četiri sporazuma u avgustu 2015. rekao da će posetiti svih 10 srpskih opština koje će ući u ZSO. On je Srbima na KiM-u tada čestitao formiranje ZSO-a.

"Mislim da smo odličan posao obavili za naš narod, obelodanićemo sve sporazume. Ići ću na Kosovo i Metohiju, u svih 10 srpskih opština, i govoriti našem narodu, i mislim da će biti zadovoljni onim što smo postigli," rekao je tada Vućić.

Poslednji put, srpski premijer posetio je Kosovo i Metohiju januara 2015. O toj poseti možete detaljnije čitati na našoj tematskoj podstranici Vučić na Kosovu i Metohiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.