Otadžbina: Vučićev sastanak sa podobnima – iz šupljeg u prazno, raselio više Srba nego pod Čarnojevićem

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Ovonedeljni skup srpskog predsednika sa predstavnicima Srba sa Kosova oslikava katastrofalnu nacionalnu i državnu politiku Aleksandra Vučića, poručila je „Otadžbina“. Srbe koji su prisustvovali sastanku opisuju kao političko-podobne, odnosno članove SNS.

„Celokupan sastanak se odvijao po sistemu iz šupljeg u prazno i predsednik Srbije, niti je dao, niti je predložio bilo kakve mere da se položaj Srba dovede do pristojnog nivoa življenja“, navode u saopštenju.

„Onako stidljivo kroz zube predsednik Srbije je zbog problema sa srpskim registarskim tablicama prošaputao da on može da primeni recipročne mere prema separatističkim registarskim tablicama i njihovim ličnim dokumentima“, dodaju dok podsećaju na to da je Vučić još pre dve godine predložio istu meru.

„Ali on izuzev cviljenja, cmizdrenja, zapomaganja, kuknjave nije se usudio da je primeni. Neće ni sada jer ‘mnogo je mačku goveđa glava’,“ navode ovi opoziciono nastrojeni aktivisti.

Onaj ko je prihvatio francusko-nemački predlog u kome stoji da Srbija priznaje sva dokumenta samoproglašene Republike Кosovo, teško da ima smelosti da postupi drugačije, takođe podsećaju, uz još nešto:

„I ne samo to, predsednik Srbije je prihvatio i himnu Кosova zbog čega će Srbi morati da stoje mirno pred tuđom himnom upravo pred onom himnom koja nad njima vrši nasilje“.

I dok predsednik Srbije navodi da će oko Vaskrsa da predloži mere za poboljšanje života Srba na Kosovu, Otadžbina naglašava da on to punih jedanaest godina vršenja vlasti nije uradio.

„Bezbroj puta do sada Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije ‘Otadžbina’ tražio je od predsednika Srbije da predloži platformu o Кosovu i Metohiji koju bi usvojila Narodna skupština Srbije i koja bi bila putokaz za političko delovanje. Predsednik Srbije je bio protiv toga, uporno govoreći da ga svaka platforma sputava u vođenju pregovora i ograničava po pitanju fleksibilnosti odnosno, kako narod kaže, izdaje. Izdaja se najbolje odrađuje u mraku kao što vidimo iz jedanestogodišnjeg delovanja Aleksandra Vučića“.

Pobrojali su rezultate onog što predstavljaju kao „izdaju“ predsednika Srbije: Od dovođenja Kosova na „prag nezavisnosti“, sa „ozbiljnom pretpostavkom“ da će se stvoriti i Velika Albanija, do odlaska preko 40,000 Srba sa Kosova za poslednjih 11 godina.

„Ako se tome doda i onih 200 hiljada Srba iz 1999-2000. godine, kada je on takođe vršio vlast, može da se zaključi da je tokom vladavina Aleksandra Vučića, veći broj Srba napustio КiM nego za vreme Velike seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem“.

Oni navode da je baš to „glavni razlog“ zbog čega ga Zapad podržava.

„Jer bukvalno ne postoji političar u Srbiji koji je spreman da se odrekne Кosova i Metohije osim Aleksandra Vučića. Zato mu se i tolerišu brojne kriminalne afere, diktatorski način vladanja i pljačka sopstvenog naroda. Na nesreću građana Srbije u vođenju ovakve izdajničke politike predsednik Republike Srbije ima i apsolutnu podršku SPC i srpskog patrijarha Porfirija. Portparol svetog arhijerejskog sinoda Episkop Bački Irinej Bulović nedvosmisleno kaže, Aleksandar Vučić ima našu podršku u vođenju nacionalne politike kada je Кosovo i Metohija u pitanju. Кako radili tako nam Bog pomogao.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.