"Otadžbina" o tekstu Železnjaka: Ruski činovnici da ne budu veći Srbi od Srba, nego da poštuju Ustav Srbije

Narodni pokret "Otadžbina" reagovao je danas na autorski tekst zamenika generalnog sekretara ruske vladajuće političke stranke Jedinstvena Rusija, Sergeja Železnjaka. Ono što Srbi očekuju od Ruske Federacije jeste da "njihovi činovnici ne budu veći Srbi od Srba, nego samo da poštuju zvaničan Ustav Republike Srbije", ističu iz NP "Otadžbina" u saopštenju dostavljenom medijima. Ne razumeju, dodaju, "bezrezervnu podršku" koju Železnjak, kako navode – daje predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Sa druge strane, podsećaju da su Srbi na KiM-u predsednika Rusije, Vladimira Putina, pre osam godina proglasili za počasnog građanina. Srbi, tvrde – "mnogo više vole i veruju" ruskom predsedniku, nego srpskom. "Bilo bi tužno da ih i on razočara," zaključuju. Saopštenje opozicionog pokreta "Otadžbina" prenosimo izvorno i u celosti.

Tekst Železnjaka koji mediji prenose, a na koji reaguje i Otadžbina objavljen je sredinom oktobra. 

"Autorski članak gospodina Sergeja Železnjaka zamenika generalnog sekretara vladajuće političke stranke Jedinstvena Rusija objavljen na zvaničnom sajtu ove stranke zaslužuje ozbiljan politički komentar.

Naime, u objavljenom tekstu gospodin Železnjak podržava ulazak tzv. Srpske liste u Skupštinu 'Kosova', kao i izbor Ramuša Haradinaja za predsednika kosovske vlade optuženog za ratne zločine nad Srbima. On smatra da će ta lista svojim glasovima sprečiti formiranje vojske samoproglašene Republike Kosova, mada, u suštini, od Srpske liste ništa i ne zavisi. Albanci na Kosovu već imaju svoju vojsku koju ne zovu tako, ali koja ima sve ono što jedna savremena vojska treba da ima. Ako je želeo da dâ savet svojoj 'Srpskoj listi' gospodin Železnjak je mogao da zatraži, što bi bilo sasvim svrsishodnije, da NATO pakt napusti svoju bazu Bondstil, jer upravo je NATO pakt najveći zaštitnik separatističke tvorevine zvane Republika Kosovo.

Sasvim je nerazumno objašnjenje da 'Srpska lista' može da spreči velikoalbanske ambicije kada upravo 'Srpska lista' legitimiše i legalizuje nezavisno Kosovo, kao prvi korak ka stvaranju Velike Albanije. On pozdravlja aktivno učešće 'Srpske liste' u političkom životu samoproglašene Republike Kosovo, pa pretpostavljamo i polaganje zakletve srpskih sudija pred Hašimom Tačijem koji se nalazi na poternici MUP-a Srbije zbog ubistva pet srpskih policajaca.

Ako bismo napravili poređenje – to bi izgledalo kao kada bi Sergej Železnjak pozdravio da ruske sudije u otcepljenoj Čečeniji ispred Doke Umarova ili Šamila Basajeva polažu zakletvu na vernost otcepljenoj republici.

Gospdin Železnjak još i kaže da je navodno Srbima svanulo, jer su dobili tri ministarstva u vladi samoproglašene Republike Kosovo, apostrofirajući pre svega ministarstvo za povratak izbeglica i ministarstvo za lokalnu samoupravu. Ova dva ministarstva, smatra on, pomoći će Srbima da formiraju Zajednicu srpskih opština. Visoki funkcioner Jedinstvene Rusije previđa činjenicu da su u oba ta ministarstva i u prethodne četiri godine bili čelnici tzv. Srpske liste, pa niti su se Srbi vratili, niti je formirana Zajednica srpskih opština.

Pomenuti gospodin još kaže da će više od 122.000 Srba i drugih građana lojalnih Beogradu prestati da budu taoci zamrznutog konflikta. Jako čudno! Jer ako ti građani učestvuju na izborima samoproglašene Republike Kosovo onda nisu lojalni Beogradu, što je elementarna pravna činjenica.

Pominjući zamrznuti konflikt, koji on odbacuje kao nešto što je suprotno interesima Srba, aktivno se uključio u tzv. unutarsrpski dijalog o Kosovu i Metohiji na kom insistira predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. Predsednik Republike Srbije je takođe protiv zamrznutog konflikta zbog čega se politički brecnuo i na Sandu Rašković-Ivić i na Olivera Ivanovića čija je politička opcija upravo zamrznuti konflikt.

Sergej Železnjak još kaže da su Srbi formiranjem nove vlade Kosova na čelu sa Ramušem Haradinajem obezbedili sebi bezbednost, sva ljudska prava i ekonomsko blagostanje što je, moramo priznati, kontradiktorno. Jer, kako može da garantuje bezbednost Srbima onaj koji je napisao knjigu kako je ubijao Srbe, srpske policajce i vojnike, a predstavio je u sedištu NATO pakta u Briselu, a to je Ramuš Haradinaj.

Kako Srbi mogu da ostvaruju bolja ljudska i građanska prava u tuđoj separatističkoj državi stvorenoj na temelju egzodusa i progona Srba? Valjda treba da se bore da u okviru svoje matične države Srbije ostvaruju takva prava. Još je smešnije da Srbe u jednoj takvoj separatističkoj tvorevini čeka ekonomsko blagostanje.

Uostalom, ti nesretni poslanici tzv. Srpske liste su pre neki dan u Skupštini samoproglašene Republike Kosovo podigli svoj glas da nekadašnji pripadnici terorističke OVK dobiju nacionalne penzije. Na taj način oni su abolirali ovu organizaciju od odgovornosti za ubijanje Srba i prihvatili da su oni oslobodioci, a ne teroristi.

Podržavanjem izdajničke politike Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji, gospodin Železnjak je u sukobu i sa, još uvek važećim Ustavom Republike Srbije. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije 'Otadžbina' podseća gospodina Železnjaka da je predavanje Prištini sudstva, policije, civilne zaštite i ostalih atributa države Srbije na KiM antiustavni čin zvaničnog Beograda. Ustavni sud je veliki broj odluka aktuelne vlasti poništio i dao im rok od mesec dana da stvari vrate u pređašnje stanje.

Predsednik Republike Srbije ne želi da izvrši odluke Ustavnog suda, nego hoće da promeni Ustav da bi neustavne odluke postale važeće. Pretpostavljamo da će gospodin Železnjak shodno permanentnoj podršci diktatorskom režimu u Beogradu podržati i promenu Ustava Republike Srbije. Glavni razlog promene Ustava je brisanje preambule u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija deo Republike Srbije.

Narodni pokret 'Otadžbina' ne razume bezrezervnu podršku koju Sergej Železnjak daje Aleksandru Vučiću. Šta se iza te podrške krije – ostaje samo da se nagađa. Ali, ono što Srbi očekuju od Ruske Federacije jeste da njihovi činovnici budu, ne veći Srbi od Srba, nego samo da poštuju zvaničan Ustav Republike Srbije.

Pre osam godina, Srbi sa Kosova i Metohije proglasili su Vladimira Vladimiroviča Putina za počasnog građanina. Ako ništa drugo, mnogo više vole i veruju ruskom predsedniku, nego srpskom. Bilo bi tužno da ih i on razočara."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.