Osveštana crkva u Novom Badovcu: Zvono iz minirane crkve od danas u hramu Svete Anastasije Srpske

Sečenje kolača pred hramom Svete Anastasije srpske
Pred hramom Svete Anastasije srpske/Rtv Kim

U Novom Badovcu kod Gračanice danas su osveštani crkva Svete Anastasije Srpske i crkveno zvono. Zvono je poklon meštana sela Slovinja iz tamošnje crkve Svetog Nikole koja je minirana. Na osvećenju zvona i crkve okupili su se meštani, kao i stanovnici okolnih sela i njihovi gosti. Među gostima bio je i mađarski ambasador Laslo Markuz.

”Posle progona iz Slovinja minirana je crkva, jedino je zvono preživelo rušenje. Na moju inicijativu zvono je uz blagoslov vladike Teodosija poklonjeno ovoj crkvi,“ kazao je Živojin Stanišić, meštanin Badovca.

„Nama meštanima izgradnja crkve mnogo znači. Dobili smo crkvu koju ćemo koristiti. Hvala vladiki koji je dao blagoslov za izgradnju ove crkve,“ kazao je meštanin Sreten Nedelјković.

Liturgiju i osvećenje zvona pred novoizgrađenom crkvom posvećenoj majci Svetog Save, služio je jerej Darko Marinković, uz sasluženje monaštva eparhije raško-prizrenske.

Zvono iz Slovinja/RTG

”Danas smo se okupili ovde da proslavimo Svetu Anastasiju srpsku, majku Svetog Save, kojoj je crkva posvećena, kao i osvećenju zvona. Zvono je devetnaest godina stajalo u manastirskoj porti. Onda smo na inicijativu meštana Slovinja, zvono odneli u livnicu u centralnoj Srbiji, gde je ono rekonstruisano i sada će ono krasiti ovu crkvu. Nadam se da će dugo odjekivati ovim prostorima,“ rekao je jerej Darko.

Hram je izgrađen prilozima vernika, uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike raško-prizrenskog Teodosija. Ipak, najveći finansijer gradnje hrama je opština Gračanica. Radovi na njenom uređenju se završavaju.

”Gradnja crkve je započeta 2015. godine, a parcelu je poklonila opština Gračanica, koja je u najvećoj meri finansirala njenu izgradnju. Prvi dobrotvorni koncert organizovalo je udruženje Slavuj za izradu ikonostasa. Veliku zahvalnost izražavam meštanima sela Slovinje, koji su donirali zvono za ovaj hram. Ovim nećemo da okončamo naše aktivnosti, već počinjemo sakuplјanje priloga za izgradnju zvonika,“ rekao je direktor Javnih službi u opštini Gračanica i predsednik odbora za izgradnju hrama, Vladica Trajković.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.