Đurić sa srpskim ministrima u Kosovskoj Mitrovici: Stipendije, nagrade i tableti talentovanim studentima, školama sportska oprema

Foto: (KoSSev) Vanja Udovičić sa studentima Prištinskog univerziteta

Prištinski univerzitet nastaviće da se razvija u sklopu obrazovnog sistema Srbije. On je „kičma budućeg razvoja, napretka, opstanka i ostanka“ srpskog naroda na KiM-u. „To znači da danas u Kosovskoj Mitrovici imamo tri puta više mladih koji će da budu vrhunski pravnici, ekonomisti, doktori i koji će činiti ne samo snažnu sadašnjost, već i budućnost u kojoj ćemo se svi ogledati i ugledati, i koja će da bude pokretač svega onoga što svi zajedno želimo i čemu nastojimo“ – poručili su iz Kosovske Mitrovice ministar omladine i sporta Vlade Srbije, Vanja Udovičić i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Sa još jednim srpskim ministrom – za inovacije i tehnološki razvoj, Nenadom Popovićem, uručili su 21 ugovor o stipendiranju i nagrade „Dositej“ stipendistima Fonda za mlade talente, a potom i po paket sportske opreme i rekvizita za četiri školske fiskulturne sale. 

Foto: (KoSSev) Rektor Prištinskog univerziteta Rade Grbić

S pravom očekujemo da nagrađeni studenti budu intelektualna elita

„Dodela stipendija Fonda za mlade talente na najbolje načine pokazuje nedvosmislenu nameru Republike Srbije da ulaže u naš univerzitet, da ulaže u izvrsnost i kvalitet, ali i da ulaže u našu budućnost, jer s pravom očekujemo da danas nagrađeni studenti ubrzo predstavljaju intelektualnu elitu KiM,“ obraćajući se studentima, naveo je rektor Prištinskog univerziteta Rade Grbić, koji je dočekao zvaničnike iz Beograda.

Podsetio je na to da je univerzitet nedavno od Kancelarije za KiM dobio i 40 tableta i novčana sredstva za nabavku sedam interaktivnih tabli.

Vlada očuvanja srpskih nacionalnih interesa

Ova vlada je vlada podrške srpskom narodu na KiM-u i vlada očuvanja srpskih i nacionalnih interesa na KiM, i to ne samo kroz reči i borbu za pregovaračkim stolom, nego i kroz konkretna dela, uverava Đurić.

A to su:

„Kroz obnovljene škole, bolnice i druge zdravstvene ustanove, kroz izgrađene nove stanove za mlade bračne parove, kojih samo na Severu Kosova i Metohije do kraja godine završavamo preko stotinu, a u prethodnom mandatnom periodu, podsetiću, završili smo preko hiljadu“.

Osim što je kičma opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, prvi čovek Vlade Srbije za KiM, u svom odgovoru, dodaje da je Prištinski univerzitet jedini u Srbiji koji ove godine, „za sada“, ima više upisanih studenata nego prethodne.

Foto: (KoSSev) Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

Ministar omladine i sporta Vlade Srbije, Vanja Udovičić je naglasio da ove godine ima tri puta više dobitnika stipendije Fonda za mlade talente, kao i da ta činjenica daje „hrabrost i ponos“ za budućnost.

Foto: (KoSSev) Ministar omladine i sporta Vlade Srbije Vanja Udovičić

Čestitajući stipendistima, rekao je da su oni „dokaz da se trud i rad i te kako isplati“.

„Ja vam samo želim da vi postavljate granice, da idete tamo kuda vas snovi vode, da ne postoje prepreke ispred vas i da nas i dalje ohrabrujete i uveseljavate na način na koji ste to danas uradili,“ takođe je rekao.

U ime studenata, Vladi Srbije i Fondu za mlade talente zahvalila se studentkinja Fakulteta umetnosti, Marina Bašić.

Foto: (KoSSev) Marina Bašić studentkinja Fakulteta umetnosti

„Ovo stipendija mi je pre svega mnogo značila i ona je velika motivacija i podstrek za nove uspehe i nove rezultate,“ dodala je.

Stipendija će značiti i Milici Midžović sa Pravnog fakulteta, ne samo na osnovnim studijama, već, nada se i u daljem nastavku na master studijama.

Pored stipendija, studentima su uručeni i tableti, koji predstavljaju deo akcije pomoći institucijama i stanovništvu sa KiM, inicirane od strane predsednika Aleksandra Vučića.

Posle posete univerzitetu, delegacija srpskih zvaničnika je u obližnjoj Osnovnoj školi „Branko Radičević“ uručila i donaciju Ministarstva omladine i sporta.

Četiri fiskulturne sale srpskih škola na KiM-u dobile su po paket opreme i rekvizita: dva koša, dva gola, odbojkašku mrežu, 40 lopti, kao i posebne bezbednosne golove.

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i nekadašnji odbojkaš reprezentacije Srbije i sadašnji predsednik Saveza za školski sport, Željko Tanasković, kao i Darko Stanić, nekadašnji golman rukometne reprezentacije Srbije.

Foto (KoSSev) Vanja Udovičić sa mališanima OŠ Branko Radičević

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.