Osuđeni za petostruko ubistvo u S.Makedoniji u sredu uhapšen na Kosovu, a danas pušten

FOTO: Preuzeto sa RSE

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Državljanina Severne Makedonije Aljilja (Alil) Demirija, osuđenog na doživotni zatvor u slučaju „Monstrum“, uhapsila je Kosovska policija pre dva dana.

Za Demirijem je raspisana međunarodna poternica, a policija je u četvrtak objavila da je on uhapšen u sredu oko 22.30.

Međutim, dan kasnije, u petak, pušten je na slobodu.

Ovo je za Kallxo potvrdio njegov advokat Besnik Beriša (Berisha).

„Nakon izvođenja dokaza odbrane i obrazloženja datih na ročištu na kojem je upućen zahtev Tužilaštva za određivanje mere pritvora, tužilac koji je zastupao predlog odustao je od zahteva. Aljilj Demiri je već slobodan“, rekao je Beriša za Kallxo.

Zatim je advokat Beriša rekao da je Demiri uhapšen i pritvoren nezakonito.

On je rekao da je Demiri priveden na osnovu INTERPOL-ove poternice za slučaj koji je, prema njegovim rečima, već vodio sud na Kosovu.

„O zahtevu vlasti Republike Severne Makedonije za njegovo izručenje je već odlučeno i odbijen je od strane kosovskog suda – obe instance“, rekao je Beriša.

„Eventualna nova tužba koju mogu da podnesu organi Republike Severne Makedonije je stvar koja je više puta suđena i rešavana. Iz tog razloga, njegovo hapšenje i pritvaranje je bila greška i predstavlja nezakonit čin“, dodao je advokat.

U vezi sa ovim licem, Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije saopštilo je da se za njim traga na osnovu naredbe Osnovnog suda Skoplje 1, zbog izvršenja krivičnog dela – terorizam, u vezi sa teškim petostrukim ubistvom kod Smiljkovskog jezera.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da će se, prema informacijama dobijenim od Kosovske policije, pojaviti pred nadležnim organima.

Kosovska policija je 2021. godine uhapsila i Afrima Ismailjovićija (Ismailoviqit), još jednu osobu umešanu u slučaj „Monstrum“.

Makedonske vlasti su tada zatražile izručenje Ismailjovićija Severnoj Makedoniji, čak su saopštile da se i Aljilj Demiri nalazi na Kosovu.

Ova dvojica, zajedno sa još troje, proglašeni su krivima za ubistvo petorice Makedonaca 12. aprila 2012. godine u blizini Smiljkovskog jezera, oko 12 kilometara od Skoplja.

Agim Ismailjovići, brat Afrima Ismailjovićija, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, dok su druga dvojica, Fejzi i Haki Aziri, osuđeni na 15 i devet godina zatvora.

Trojica od njih, osuđena su za krivično delo terorizam i destabilizaciju, dok su druga dvojica osuđena za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Još jedna osoba je oslobođena zbog nedostatka dokaza. Odluka suda izazvala je reakcije u sudnici, kako odbrane, tako i osuđenih, a protesti su održani i na ulicama Skoplja, koji su takođe završeni nasiljem.

Porodice osuđenih, branioci, ali i političke stranke iz opozicije tvrdile su da je reč o zaveri i da osuđeni nisu pravi počinioci ubistva petorice mladih Makedonaca, već su, prema njihovim rečima, druge strukture, koje su imale za cilj da ovim aktom destabilizuju Severnu Makedoniju.

Pročitajte još:

Na Kosovu uhapšen osuđeni za petostruko ubistvo u Severnoj MakedonijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.