Šefovi DB osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije

Ćuruvija
Foto: Reuters/Emil Vaš

Četvorica šefova Državne bezbednosti (DB) osuđeni su danas u Specijalnom sudu zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora. I u novoj presudi direktni izvršilac atentata na Ćuruviju je NN osoba, prenosi Nova.rs.

Inače, prvostepena presuda je upravo poništena zbog uvođenja NN osobe u krajnji epilog, čime je došlo do izvesnog prekoračenja optužbe.

Radomir Marković osuđen je na 30 godina, Milan Radonjić takođe, dok su Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na po 20 godina zatvora.

Nova.rs podseća da je Specijalni sud u Beogradu osudio 5. aprila 2019. četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije.

Tada je Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo.

Za isto delo, Romić, bivši operativac Resora DB, i Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Ipak, septembra prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

Advokat Ružić: Porodica Ćuruvija zadovoljna presudom

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice ubijenog novinara Slavka Ćuruvije rekao je da su oštećeni zadovoljni presudom kojom su optuženi za njegovo ubistvo danas osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, prenosi Nova.rs pisanje Tanjuga.

On je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da su očekivali istu presudu (prva presuda je bila ukinuta) jer su isti i dokazi, ali da očekuje da će sud sada dati detaljnije obrazloženje.

„Sud je sada usmeno objasnio zašto smatra da je NN lice ubilo Ćuruviju i nadam se da smo sada korak bliže kraju ovog slučaja“, rekao je Ružić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je ukazao da očekuje žalbe odbrane na presudu, a nada se da će tužilaštvo za organizovani kriminal ovoga puta da se žali samo na deo presude o kaznama, ukazujući da Apelacioni sud sada mora da donese pravosnažnu presudu, jer nema više pravo da ukida prvostepenu, bilo nakon razmatranja žalbi bilo nakon što otvori glavni pretres.

On je istakao da je važno što je doneta osuđujuća presuda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.