Beriša: 18 Srba napustilo KBS od januara

Foto: (RTK2) Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Rustem Beriša

Usled pritiska Beograda, Srbi i dalje napuštaju Kosovske bezbednosne snage, tvrdi kosovski ministar odbrane, Rustem Beriša (Rrustem Berisha) i najavljuje nove regrutacije u ovu strukturu u intervjuu za Ekonomia Online.

Trenutno KBS broji 54 pripadnika srpske zajednice, ali prema Berišinim najavama ovaj broj bi mogao da se poveća jer KBS planira da regrutuje dodatne pripadnike.

Kako navodi, zbog raznih vidova pritisaka, u koje spadaju i zadržavanje na prelazima i bacanje bombi na privatnu imovinu pripadnika KBS iz srpske zajednice, od 1. januara ove godine, KBS je napustilo još 18 Srba.

„Prema informacijama koje imam, do sada je oko 70 njih napustilo KBS. Ranije je broj zahteva za priključivanje bio veći pre nove odluke, i sada sa poslednjim regrutovanjem pitanje zajednica se ponovo poboljšalo. Mali problem su zakonska ograničenja odnosno kriterijum starosti 18-23 godine koji je stupio na snagu sa novim zakonima. Interesovanje je bilo mnogo veće pre promene mandata. Tada je bilo oko 200 njih koji su bili zainteresovani da budu deo KBS, ali kriterijum godina i standard se odnosi na sve i nismo imali zakonskog osnova da menjamo ovaj kriterijum“, rekao je Beriša Ekonomiji Online i dodao da oko 7% pripadnika KBS dolaze iz nevećinskih zajednica.

Decembra prošle godine, Skupština Kosova je usvojila paket od tri zakona kojim je, kako je vlada tvrdila, otpočeo desetogodišnji proces transformacije KBS u „Vojsku Kosova“. Dva zakona odnosila su se na pravila službe KBS i njihov mandat, a jedan zakon je transformisao kosovsko Ministarstvo KBS u Ministarstvo odbrane.

Beiša najavljuje i novu regrutaciju za narednu godinu.

„Nismo otpočeli još sa novim ciklusom regrutacija, očekujemo da će on početi u januaru. Poslednji ciklus regrutacije imao je za cilj da dostignemo 2500 aktivnih regruta. Kako je predviđeno planom transformacije, sledeće godine počinjemo novu regrutaciju kako bismo povećali broj na preko 2500 aktivnih regruta. Interesovanje je veliko i ako uporedimo sa drugim državama, mi smo puno ispred po interesovanju da neko aplicira da bude deo strukture. Na to se gleda kao na jedan izvanredan izazov, dok je kod nas interesovanje mnogo veće i moral i volja da se bude deo uniforme su izvanredno veliki“, tvrdi Beriša

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.