Osojane: Trodnevni Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija

Foto: Dom kulture „Gračanica“

Povodom dve decenije od početka procesa povratka raseljenih Srba u Osojane, od 5. do 7. avgusta u ovom selu biće organizovan „Đedov sabor“, sabor u znak sećanja na preminulog mitropolita Amfilohija.

„Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Obnovio je i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje“, poručio je Dom kulture u Gračanici.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Otvaranje Sabora počeće večeras od 20 časova projekcijom filma „Dostojan“, posvećenog Amfilohiju.

U nastavku je najavljeno prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane „Svitanje u Istoku”, kao i pozdravni govori predsednika istočke opštine Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

Sutradan, 06. avgusta, sa početkom od 19 časova biće održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vrtlogu vremena“ u čast mitropolita kao i episkopa Atanasija Jevtića.

U programu će učestvovati urednik „Zbornika“ Mikonja Knežević, profesor Filozofskog fakulteta, i pesnici: Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, Nenad Jero Radenković iz Zvečana, Ranko Đinović iz Đakovice, kao i narodni guslar Rajo Vojinović.

Program se u subotu nastavlja liturgijom, uz prisustvo vladike Teodosija i besedu mitropolita Joanikija.

U ime povratnika iz Osojana govoriće Milivoje Repanović.

Na poslednjem danu sabora nastup će upotpuniti KUD „Kopaonik“ a pri programu „Starosrpski izvori“ kazivaće i stihove mitropolita Amfilohija.

Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija organizuju Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.