NUNS: Ministar Aleksandar Vulin da prestane da targetira novinare

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je nastup ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, koji je u emisiji Fokus na Televiziji B92 izjavio da je novinar Vuk Cvijić “član stranke Vuka Jeremića”.

NUNS podseća da to nije prvi put da se novinar Vuk Cvijić lažno označava kao partijski aktivista. Informer je, kako su naveli, u januaru prošle godine takođe napisao na svom sajtu da je Cvijić član Narodne stranke, a nakon reakcije našeg udruženja i medijske zajednice, ta lažna objava je uklonjena. 

„Nažalost, poslednjih godina sve je češća praksa državnih funkcionera i provladinih medija da etiketiraju nezavisne novinarke i novinare kao članove i aktiviste opozicionih partija i lažno ih optužuju za partijski angažman“, navodi udruženje.

NUNS takođe upozorava da novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne obračune sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na ovakav način ophodi prema našim kolegama i koleginicima.

„Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije“, poručuje NUNS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.