Osnovni sud u Mitrovici potvrdio optužnicu protiv Delibašića, Ivanovića, Vujačićevih i Lazića

Sudija Osnovnog suda u Mitrovici, Roksana Komša, potvrdila je juče optužnicu protiv petorice Srba – Olivera Ivanović, Dragoljuba Delibašića, Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića, odbivši zahteve odbrane da se odbace podnete optužnice, istovremeno utvrdivši da su svi dokazi iz spisa ovog predmeta prihvatljivi, potvrdio je za KoSSev, branilac Dragoljuba Delibašića, advokat Miodrag Brkljač. On je, međutim, istakao da će tek nakon odluke Apelacionog suda, biti jasno da li će suđenje petorici Srba zaista i početi. Ovu odluku sudije Roksane Komše potvrdio je i EULEX u svom današnjem saopštenju ne precizirajući o kojim licima se radi.

Povezani članci: 

Šta sadrži optužnica protiv petorice Srba

Sudski pritvor za Lazovića i N. Vujačića; Iliji Vujačiću mera obaveznog javljanja policiji

Sudija Roksana Komša na prvom zajedničkom ročištu petorici Srba 26. avgusta

EULEX: Sudske odluke pitanje suda i samo suda

GI SDP: Dvostruki aršini EULEX-ovog pravosuđa

Advokati Ivanovića i Delibašića: Dokazi nepouzdani; optužnica – papir ispunjen tužiočevim besmislicama

Zajednička optužnica protiv Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića

"Mogu da potvrdim da sam danas dobio jučerašnju odluku sudije Roksane Komše o potvrđivanju optužnice. Ovom odlukom ona je odbila zahteve odbrane da se optužnice odbace, jer smatra da ima dovoljno dokaza koji podržavaju dobro osnovanu sumnju da su okrivljeni možda zaista i izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret," objasnio je Brkljač. 

On je dodao da odbrana ipak u roku od pet dana ima pravo žalbe Apelacionom sudu na ovu prvostepenu odluku, te da će tek nakon odluke Apelacionog suda biti jasno da li će suđenje petorici Srba zaista i početi:
 
"Još uvek nije stavljena tačka na naše zahteve. Naši su zahtevi odbijeni prvostepenom odlukom, tek kad Apelacioni sud odluči da je prvostepeni sud eventualno u pravu, a onda će to značiti da je otvoren put da se zakaže glavni pretres i da počne suđenje u predmetu koji se odnosi na naše klijente."
 
Brkljač je dodao i da je sudija Komša, takođe, odbila zahtev odbrane da se određeni dokazi iz spisa predmeta odbace i utvrdila da su svi dokazi iz predmeta prihvatljivi. 
 
"Sudija je, takođe, odbila zahteve odbrane da se neki dokazi iz spisa predmeta odbace kao neprihvatljivi dokazi, ali ono što je najbitnije, jeste da su naši zahtevi za odbacivanje optužnice odbijeni," rekao je Brkljač. 
 

Petorici optuženih Srba se sudi po zajedničkoj optužnici, koju je ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, 11. avgusta, podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku. Optužnica je opširna, na preko pedeset strana, uz veliki broj svedoka, ali i uz tačna imena navodnih žrtava, te mesta na kojima su okrivljeni Srbi navodno izvršili krivična dela. 

Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio 'Čuvare mosta' i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom. 
 
Dragoljub Delibašić se ne tereti za ratni zločin, kao ni ostala trojica optuženih Srba, već za podstrekivanje na zločine protiv albanskog stanovništva. On se tereti da je 2000. godine, kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici, u saizvršilaštvu sa Oliverom Ivanovićem, kao vođom "srpske paravojne grupe – Čuvari mosta," a po prethodnom dogovoru i planu sa njim, podstrekivao policajce, dok je Ivanović podstrekivao 'Čuvare mosta', da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile koji su živeli u ovom zgradama. 
 
Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici 'Čuvara mosta', izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava, 2000. godine.          
 
Petorica optuženih su se 27. avgusta prvi put pojavili u sudnici Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, a u okviru pripremnog ročišta, a samo je jednom optuženom – Iliji Vujačiću, određena mera obaveznog javljanja policiji. 
 
Tako se Oliver Ivanović u pritvoru nalazi od 27. januara, Dragoljub Delibašić od 4. februara, a Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović od – 19. avgusta. Mera sudskog pritvora je, međutim, Nebojši Vujačiću izrečena nakon što mu je prethodno ukinuta mera kućnog pritvora.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.