Đaci u Srbiji u školskim klupama, u srpskim školama na Kosovu drugačije

FOTO: KoSSev/OŠ Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici, 1. septembra 2021.

Novu školsku godinu đaci osnovnih i srednjih škola u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji započeli su „na daljinu“. Nije tako u školama u centralnoj Srbiji. Đaci su tamo u klupama u svim osnovnim školama ove nedelje i većini srednjih. 

Ministarstvo prosvete Srbije osmislilo je tri zone tzv. „epidemijskog semafora“ – zelenu, žutu i crvenu, a prema tome i tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovan– nastava u školama i onlajn, ali u kojem je i dalje predviđen boravak u školskim klupama za osnovce od 1. do 4., i onlajn.

Procenu epidemiološke situacije daju opštinski zdravstveni instituti, škole i školska uprava

Ministarstvo prosvete je propisalo da se odluka o tome koji će se se model organizacije nastave primenjivati donosi na osnovu epidemiološke situacije koju procenjuje nadležni institut ili zavod za javno zdravlje na teritoriji svakog grada, odnosno opštine. Takođe, i na osnovu obuhvata vakcinacije i mogućnosti škole da primeni propisane preventivne mere, a o čemu mišljenje daje rukovodstvo škole u saradnji sa nadležnom školskom upravom.

U obaveštenju odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola od 26. avgusta, a potom i instrukcijama ministra Branka Ružića direktorima škola, navedeno je da se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model, osim u srednjim školama u 15 mesta u kojima se primenjuje drugi model i samo jedne opštine – Tutin u kojem se takođe samo za srednje škole primenjuje treći model.

„TUTIN je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati TREĆI MODEL, odnosno onlajn nastava u svim SREDNJIM školama“, naveo je ministar Ružić na sajtu ministarstva koje vodi.

Dakle, prema dokumentu, u svim osnovnim školama Republike Srbije, uključujući i ovih 16 opština, ove nedelje nastava se izvodi u školskim prostorijama.

Na Kosovu u srpskim školama ipak drugačije

U osnovnim i u srednjim školama na Kosovu koje rade u sistemu Republike Srbije, međutim, nastava je danas započela na daljinu – bez fizičkog prisustva đaka u klupama.

Štaviše, upravo su se na Ministarstvo prosvete pozvale one razredne starešine i učitelji koji su prethodnih dana, prema svedočenjima više roditelja i nastavnika za naš portal, uputili unisonu poruku roditeljima:

„Obaveštavamo Vas da je novim presekom Kriznog štaba Srbije, teritorija naše Školske uprave uvrštena u crvenu zonu. Odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS je da sve škole na teritoriji Kosova i Metohije od 01.09.2021. nastavu počnu po trećem modelu NASTAVA NA DALJINU. Škole će blagovremeno biti obaveštene o promeni modela nastave“.

Istovremeno, upravo na Kosovu su usled visokog broja zaraženih i preminulih, nedavno uvedene nove protivepidemiološke mere, koje uključuju i policijski čas, ali i odlaganje početka školske godine do 13, kada će se izvršiti nova procena situacije i u skladu sa njom mere moguće revidirati.

Škole u većinski srpskim sredinama funkcionišu u sistemu Republike Srbije. Ipak, prema dosadašnjoj praksi upravljanja epidemijom, to da li će učionice za nastavu i fizički da budu dostupne đacima ovih škola poklapalo se sa odlukama iz Prištine.

Što se tiče situacije za ovu nedelju, do objavljivanja ove vesti, nismo uspeli da dobijemo razjašnjenja sa zvaničnih adresa.

Prethodnih dana pokušavali smo da odgovor dobijemo od direktora Školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji je takođe i opštinski odbornik u kosovskoj opštini Severna Mitrovica – Ivana Zaporožca. On se nije javljao na naše pozive. U ministarstvu prosvete, u telefonskom razgovoru, predstavnica za medije nas je saslušala, zatražila da im pisanim putem dostavimo pitanje, što smo i učinili odmah nakon razgovora 30. avgusta, ali nam odgovor još uvek nije stigao.

Danas su učionice na Kosovu ipak bile otvorene na kratko – i to onim najmlađima koji započinju sa osnovnim obrazovanjem. Makar u nekim većinski srpskim sredinama, roditelji su decu doveli u škole da se na 15-ak minuta upoznaju sa svojim budućim radnim okruženjem i svojim učiteljicama i učiteljima.

Čestitke

Za to vreme u Srbiji se za prvi čas intonirala državna himna, i to, kako se ističe – prvi put u istoriji.

Nisu izostale ni čestitke zvaničnika, upravo najmlađima.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obišli su novoizgrađenu osnovnu školu „Vera Miščević“ u Belegišu gde su prisustvovali prijemu prvaka

Ružić je poželeo uspešnu školsku godinu učenicima, nastavnicima i svim zaposlenima u prosveti.

„Đacima prvacima, kojih ove godine ima više oko 65.000 želim da poručim da za njih počinje jedno posebno razdoblje i da će svako novo stečeno znanje zasigurno biti korisno u njihovom daljem školovanju i životu. Zato grabite znanje i slušajte svoje učitelje i nastavnike“, rekao je on.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kako je objavio na svom zvaničnom Instagram nalogu, ispratio je svog sina osnovca u prvi razred.

„Ovo je njegov prvi veliki korak. Ne zna se ko ima veću tremu“, poručio je.

U Kosovskoj Mitrovici čestitku je uputio predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

„Prvog septembra, kada sve škole i vrtići širom otvaraju svoja vrata novim i starim ‘stanovnicima’ želim svim učenicima i nastavnicima srećan početak nove školske godine. Danas je upisana još jedna kalendarska školska godina , a sva naša deca postaju zrelija i odgovornija za još jednu godinu. Iako su uslovi rada izmenjeni i nastava se prati putem google učionica siguran sam da će naša deca i ovim virtuelnim putem usvajati znanja koja im se prenose i naučiti novo gradivo, a svoju upornost i ambicioznost iskazati kroz aktivnosti na času i ocene. Pred nama je loša epidemiološka situacija i to je razlog ovakvog početka nove školske godine. Na nama je da budemo istrajni i odgovorni, da nosimo maske i držimo distancu kao i da vodimo računa o higijeni“, navedeno je u čestitki opštinskog zvaničnika.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.