Osnovci iz Leška na finalnom takmičenju o programiranju, očekuju jedno od prva tri mesta

Na nedavno održanom trećem po redu fizičkom takmičenju lige KODigranje
o programiranju mBot robota na kom je učestvovalo više od 100 škola u Srbiji, učenici osnovne škole „Stana Bačanin“ iz Leška plasirali su se među deset najboljih. Iako prvi put učestvuju na jednom ovakvom takmičenju – ponosni trojac sa svojim mentorom ambiciozno iščekuje veliko finale sredinom aprila u Beogradu – a cilj je jedno od prva tri mesta. 
 

Takmičenje KODigranje sprovodi se u okviru akcije Bitka za znanje, Fonda B92, kroz koji je 431 škola u Srbiji dobila 2.155 mBot robota.

Osnovna škola „Stana Bačanin“ iz Leška, u okviru ove akcije dobila je pet, a njih su timovi sastavljali na času informatike i računarstva.

Tokom marta, održano je treće po redu fizičko takmičenje u ligi „KODigranje“, koje nudi mališanima jednostavan ulazak u svet informatike i programiranja. Pored mnogobrojnih škola, na takmičenju o programiranju mBot robota na kojem su učestvovale 103 osnovne škole sa 309 osnovaca i sto mentora nastavnika, takmičili su se i učenici u osnovnoj školi „Stana Bačanin“ u Lešku.

Nebojša Jovanović, profesor informatike u ovoj školi mentor je tročlanog tima u sastavu učenika osmog razreda  – Mateje Biševca, Pavla Stefanovića i Đorđa Petrovića, prenosi RTV Mir.

Mladi programeri rešavali su zadatak pomoću mBot robota sa ciljem da za što kraće vreme pređu stazu sa 5 prepreka. Na tom putu timovi su morali da programiraju kretanje robota uz pomoć senzora i motora kojim su određivali vreme, pravac i brzinu kretanja robota.

Biševac, kome se isprva zadatak koji je njegov tim dobio, činio teškim ali je zahvaljujući timskom radu i kada je „svako uzeo neki svoj deo da uradi“, ispalo vrlo lako, tvrdi.

Što se vremena tiče, Stefanović smatra da je sat vremena koje su imali za programiranje bilo sasvim dovoljno. A Petrović, kao treći član ovog tima podsetio je da „u kabinetu informatike imaju mapu, pomoću koje se robot kreće“ pa i programira.

Ponosni mentor ovog tima i profesor informatike, kaže da trenutno zauzimaju sedmo ili osmo mesto. Optimistično očekuje veliko finale koje će se održati 14. aprila u Beogradu.

Tada će trideset timova koji su ostvarili najbolji rezultat, u fizičkom ali i prethodno organizovanom onlajn ciklusu, imati priliku da se nadmeću.

Učenici iz Leška vredno se pripremaju i nadaju se dobrim rezultatima na predstojećem finalu.

,,Bićemo zadovoljni sa jednim od prva tri mesta“ – poručuju ovi osnovci.

Video prilog RTV Mir pogledajte gore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.