Osnovana Kosovska koalicija protiv dezinformisanja: Informisanje mora da bude zasnovano samo na istini

U Prištini je danas osnovana koalicija medija i civilnog društva – „Kosovska koalicija protiv dezinformisanja“.

Pokretač inicijative je BIRN, a KoSSev portal je jedan od osnivača. Koalicija će biti otvorena i za nove članove koji dele vrednosti ustanovljene izjavom.

Svrha koalicije je borba protiv dezinformisanja, a pored BIRN-a i KoSSev-a čine je još pet članica – Gračanica online, Democracia Plus (D+), Demokracia për Zhvillim (D4D), Internews Kosova (I/KS) i OJQ Roma in Action.

„Građani imaju pravo da imaju pristup slobodnom i necenzurisanom pluralizmu mišljenja i izvora, i da im se kroz objektivno izveštavanje i programe edukacije o medijskoj pismenosti, pomogne da prepoznaju dezinformacije, spinovane, tendeciozne, zlonamerne informacije i propagandu“.

Na zvaničnom predstavljanju pomenute koalicije u prostorijama Narodne biblioteke u Prištini, urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević, naznačila je da se sa nezapamćenom tragedijom koja je zadesila ne samo srpski narod, već i ceo region, sa smrću 16-oro dece i mladih osoba – paralelno odvija i zločin u medijima.

„Svaka reč ima svoje značenje. Reč može da ubije i reč može da miluje“, poručila je.

FOTO: KoSSev

Lazarević je dodala da smatra da je više nego ikad važno da se i mlađa i starija populacija zapita kakvom svetu težimo:

„Da li da produbljujemo nasilje ili da profesija i kompetencije pobede zlo“.

Tekst deklaracije možete pročitati na linku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.