Osmorica Srba iz Zubinog Potoka: "Nismo krivi"; suđenje zatvoreno za javnost?

Juče kasno popodne u Osnovnom sudu sudu u Severnoj Mitrovici održano je prvo ročište protiv osmorice Srba iz Zubinog Potoka. U pokušaju da prati ovo suđenje, novinar KoSSev-a je, međutim, vraćen iz sudske zgrade, pod obrazloženjem dežurnog obezbeđenja da je suđenje zatvoreno za javnost, uprkos tome što se nije radilo o maloletnim licima kao optuženim, ili osetljivim svedočenjima, što je obično uslov da sudija proglasi suđenje zatvorenim za javnost. Obezbeđenje je prosledilo ovaj odgovor našem novinaru nakon provere sa nadređenima. Iz EULEX-a, do objavljivanja ove vesti, još uvek nije stigla potvrda o zatvaranju suđenja za javnost, odnosno obrazloženje razloga vraćanja našeg novinara sa lica mesta. Sudija Fransiska Fisel na ročištu, međutim, nije navela da je zatvorila suđenje za javnost, što je bila obavezna da učini, ukoliko je donela takvu odluku, potvrdio je jedan od advokata, Miodrag Brkljač. Na ročištu koje je trajalo do kasnih večernjih sati, svi optuženi, posle čitanja optužnice, izjasnili su se da nisu krivi. Odbrani je ovog puta neposredno pred početak samog ročišta, dostavljena preformulisana optužnica, a nakon što im je prošlog petka, ranija verzija i ostali sudski materijal dostavljeni u štampanoj formi. U pokušaju da se 7. novembra održi prvo sudsko ročište, tim branilaca ovih Srba stavio je primedbu da su obimni sudski spisi od nekoliko hiljada strana braniocima tada dostavljeni na kompjuterskim diskovima, te da je u mnogo delova optužnica bila nerazumljiva. Odbrana sada ima rok do 17. decembra da podnese podneske u vezi sa validnošću optužnice,  a suđenje bi moglo početi tek u januaru sledeće godine. Slobodan Sovrlić, Slavoljub Veličković, Boban Janićijević, Rodoljub Tomović, Žarko Jakšić, Uroš Božovic, Branko Đurović, Dragan Radulović terete se za više krivičnih dela, od kojih su najteža napad na osoblje Ujedinjenih Nacija i pridruženo osoblje. Oni se još terete i za sprečavanje službenih lica u vršenju svoje dužnosti, te "učestvovanje u skupini koja vrši nasilje". Ova navodna krivična dela počinjena su nakon izbijanja takozvane julske krize 2011. Od njih osmorice se samo Sovrlić nalazi u pritvoru.
 
Za KoSSev govori jedan od advokata iz tima odbrane, Miodrag Brkljač: "Nama su u petak, po dogovoru i odluci sudije, dostavljeni sudski materijali u štampanoj formi, četiri puna registratora, a danas, maltene pred samo suđenje, u 'minut do 12' i preformulisana optužnica."
 

Povezan članak:

EULEX podigao optužnicu protiv osmorice Srba iz Zubinog Potoka u vezi sa barikadama

Iako su advokati i ovoga puta mogli da stave primedbu na ovako kasno dostavljanje optužnice, Brkljač kaže da to nisu učinili zato što se radi o istoj optužnici u kojoj je promenjen redosled navoda, ali i zato što ne žele dodatno da produžavaju sudske procese, koji inače na Kosovu dugo traju, jer je jedan od optuženih, Sovrlić u pritvoru.

 
"Mi, branioci, ovoga puta nismo hteli da komplikujemo i da se nadmudrujemo sa tužiocem da li je on postupio po nalogu suda i da li je zaista izneo činjenični opis. Uz to, jedan od optuženih, Sovrlić je već u pritvoru i nije nam u interesu da se ionako predugački sudski procesi još više odugovlače," kaže Brkljač.
 
Sudija je dužna da u sali javno saopšti svoju odluku da je suđenje zatvoreno za javnost, a ona to nije učinila
 
Na pitanje da li mu je poznato da je sinoćno ročište bilo zatvoreno za javnost i zašto, Brkljač je odgovorio da prvi put čuje za to, jer sudija Fransiska Fiser "nijednom rečju nije pomenula" da je donela ovakvu odluku iako je bila dužna da to kaže na početku ročišta. Uz to, kaže Brkljač, u sali je video i predstavnika OEBS-a.
 
"To nijednom rečju sudija nije spomenula. Mislim da nije postojao nijedan razlog da suđenje bude zatvoreno za javnost. A i kada bi sudija tako nešto odlučila, ona bi morala javno da objavi to rešenje nama u sali, i da izdiktira tu odluku – da se unese u zapisnik," navodi Brkljač, dodajući da bi u tom slučaju odbrana započela sa međusobnim konsultacijama.

Miodrag Brkljač o sudskom postupku u narednim mesecima:

"Ovo ročište je imalo svrhu da optuženi čuju šta im se danas stavljalo na teret, da se optužnica javno pročita. Optužnicu je pročitao tužilac i svi naši klijenti su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. U tom slučaju postupak ide dalje. Nama braniocima ostavljen je sada rok do 17. decembra da, ukoliko smatramo da u predmetu ima dokaza koji nisu prihvatljivi po zakonu, i ukoliko smatramo da ova optužnica, ovakva kakva je, nema dovoljno dokaza da podrži validnost optužnice, u tom slučaju mi možemo da podnesemo zahtev da se optužnica odbaci. To je isto ono što smo i radili u slučaju Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića. Mi imamo pravo da sada podnesemo spisak naših dokaza, da podnesemo predlog za eliminaciju neprihvatljivih dokaza i da podesemo zahtev za odbačaj optužnice. Dakle, imamo pravo da podnesemo sva tri podneska, a onda, kada sudija to primi do 17. decembra, ona dostavlja to suprotnoj strani – tužiocu, koji ima pravo da se izjasni na naše zahteve, na šta sudija donosi odluku o tome. Po istoj proceduri je sudija u prethodnom slučaju protiv Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića doneo odluku da odbaci sve naše zahteve kao odbrane. Ovo će trajati, a suđenje će možda početi u januaru sledeće godine."

 
"Mi bismo se sigurno u takvom slučaju kao odbrana 'uskomešali' i započeli da međusobno razmenjujemo mišljenja o tome da li je to u redu, ili ne. Suđenje može biti zatvoreno za javnost ukoliko se radi o krivičnim delima koja su počinila maloletna lica, ili su u pitanju krivična dela kada je u pitanju moral – na primer, silovanje. Kako god, pre nego se krene sa ročištem, na sudu mora da se to javno u sudskoj sali kaže, a to juče nije učinjeno," naglasio je Brkljač, dodavši da je on lično mislio da "niko od javnosti nije bio zainteresovan da prati ovo suđenje."
 
Portparolka EULEX-a: Nije mi poznato da li je suđenje zatvoreno za javnost. To moram da proverim sa sudijom
 
U telefonskom odgovoru za naš portal da navede razlog za zatvaranje suđenja za javnost, portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon, juče popodne nije imala informaciju da li je ovo ročište bilo zatvoreno za javnost, ili ne, naglasivši da o tome odlučuje sudija, i da se takva odluka donosi ako su u pitanju maloletna lica, te da odgovor može imati kada se bude čula sa sudijom i pitala ga o tome. Portparolka EULEX-a je u njenom naknadnom pozivu sinoć rekla da nije uspela da se sa sudijom čuje, jer je suđenje i dalje bilo u toku, te da će, čim bude imala odgovor jutros – isti proslediti. Do objavljivanja ove vesti, odgovor, međutim, nije stigao, kao ni odgovor na naš jutrošnji mejl.
 
Od osmorice optuženih Srba, samo se Slobodan Sovrlić nalazi u pritvoru. Na sinoćnjem ročištu prvobitno je podnet zahtev advokata da on i bude pušten da se brani sa slobode, na šta je tužilac tražio da ostane, te će se u narednim danima sačekati sa odlukom sudije. Tužilac je Paskal Parsuns, a sudija, kao i prethodnog puta, Franciska Fiser.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.