Osmi mart: I ove godine dan koji se slavi i obeležava protestima

FOTO: KoSSev

Danas je 8. Mart, dan posvećen ženama i dan koji obeležava njihovu borbu za ravnopravnost. Međunarodni dan žena obeležava se danas širom sveta, a za razliku od prošlih, ove godine u jeku rata u Ukrajini. Žene širom KiM-a, obeležavaju ovaj dan, a sada već tradicionalno, danas dobijaju više cveća. Osmomartovski marš najavljen je u Beogradu i u gradovima na Kosovu.

Osmi mart, osim toga što je dan posvećen ženama, ujedno je i dan u kom cvećare imaju najviše posla. Supružnici i svi oni koji retko posećuju cvećare, danas su glavne mušterije koje kupuju uglavnom ruže za svoje voljene.

Cveće se danas prodaje i na ulicama, a u severnom delu Mitrovice, glavno mesto za kupovinu raznovrsnog cveća je šetalište.

Međutim, osim što se kupuje cveće, danas se ukazuje i na položaj žena u društvu, na stepen (ne)ravnopravnosti u odnosu na muški pol i na sve nedostatke kada su prava žena u pitanju.

Osmi mart se na Kosovu i u Beogradu slavi, odnosno obeležava protestima i manifestacijama.

Kada su u pitanju srpske sredine na KiM, Turistička organizacija Gračanice danas organizuje Humanitarni bazar „Žena za ženu“ u 11 časova na platou ispred opštine.

Takođe u Gračanici, danas će biti dodeljenja priznanja najuspešnijim ženama iz te opštine, koje su se prethodno prijavile na konkurs „Cvet uspeha za ženu 2022.“.

U Prištini, Obiliću, Južnoj Mitrovici, Peći, Orahovcu i Gnjilanu u 10 časova počela je protestna šetnja organizacione grupe „Mi marširamo, ne slavimo“ – protiv nasilja nad ženama, odnosno ubistva žena od suprotnog pola.

Kako je najavljeno, skupu će prisustvovati oko 10,000 njih, koje žele da ukažu institucijama da su one jedan od glavnih krivaca što je na Kosovu uvećan broj porodičnog nasilja nad ženama, koje se neretko završi ubistvom.

A osim osude ubijanja žena, današnji marš će biti i šetnja solidarnosti sa Ukrajinom.

Osmomartovski marš najavljen je za danas i u Beogradu.

Pod parolom „Solidarne i pobunjene“, skoro 40 organizacija civilnog ruštva, nezavisne aktivistkinje i građanke, najavile su da će marširati za ženska prava, solidarnost i mir – od Studentskog kulturnog centra do Trga Republike.

A uoči današnjeg dana, više od 100 žena iz oblasti kulture, nauke, medija, privrede i građanskog aktivizma u Srbiji, potpisalo je „Žensko pismo“ – otvoreno pismo kojim, svojim imenima staju u odbranu prava žena da kažu „NE“.

Pismo su, između ostalih, potpisale i glumica Svetlana Ceca Bojković, profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, glumica Danijela Štajnfeld, politikološkinja Mia Bjelogrlić, rediteljka Alisa Stojanović, novinarka Magda Janjić itd.

Potpisnice su navele da ne žele uništavanje životne sredine, da ne žele rad na crno, bez prava na bolovanje, da ne žele da porodično nasilje bude nekažnjeno, ali da ne žele ni da budu neobaveštene, niti da im se uskraćuje pristup zdravstvu.

Povodom Međunarodnog dana žena od jutros stižu čestitke političkih predstavnika – kako u kosovskom, tako i u srpskom sistemu – kako centralnih, tako i lokalnih institucija.

8. Mart se obeležava kao podsećanje na 1857. godinu i štrajk u Njujorku u koji su stupile radnice fabrike tekstila koje su zahtevale bolje uslove za rad, ali i na štrajk koji je usledio istog dana, na istom mestu, samo 51 godinu kasnije. Tada su radnice najpre bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle da izađu, a potom je izbio požar u kojem je izgorelo 129 žena. U sećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u ovom gradu je po prvi put obeležen 8. Mart, Dan žena. Ovaj događaj je ujedno bio podstrek za sve žene širom sveta – da zahtevaju bolje uslove rada i ravnopravnost sa muškarcima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.