Osmi filmski festival sledeće nedelje u Domu kulture Gračanica

Dom kulture Gračanica KMMFF
FOTO: Dom kulture Gračanica

Osmo izdanje „Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“ pod sloganom „OVDE“ biće održan od 21. do 23. novembra u domu kulture „Gračanica“, a svečano otvaranje zakazano je u 21 čas. Cena ulaznica za sve filmove na ovom festivalu iznosiće 200 dinara.

„Za tri dana festivala biće prikazano devet filmova, a publiku očekuje više domaćih filmskih ostvarenja i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima devete umetnosti“, poručuju iz organizacije.

Festival otvaraju višestruko nagrađivani film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ i film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“.

Višestruko nagrađivana ljubavna priča „Strahinja Banović“, inspirisana srpsko epskom pesmom „Banović Strahinja“, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize u kojem glavni junak, mladi migrant iz Afrike.

„Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića prati priču profesora klavira Milana pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli, nestao pod nerazjašnjenim okolnostima.

Drugog dana festivala pred publikom će se naći filmovi „Vesele devedesete“ i „Sveta Petka: Krst u pustinji“

„Vesele devedesete“ reditelja Lorenca di Amika de Karvalja, nastao je u koprodukciji Italije, Srbije i Portugalije, a prati priču odrastanju, smeštenu u leto 1994. godine koje će se ispotaviti kao leto ljubavi, privrženosti i otkrića.

Film „Sveta Petka: Krst u pustinji“ reditelja Hadži Aleksandra Đurovića, prati život najpoštovanije svetiteljke Pravoslavlja gde upoznajemo njen put od pobožne mlade Paraskeve do trenutka kada postaje svetiteljka.

Poslednjeg dana festivala publika će imati priliku da pogleda ostvarenje Nedeljka Kovačića „Vera“, inspirisano uzbudljivom istinitom pričom o višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata Mata Hari- Veri Pešić i „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića koji obuhvata priču Lidije koja radi za kontroverznog građevinskog investitora, kojoj je zadatak da kontroliše grupu građevinskih radnika koji su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava.

Dečiji program i ove godine ima posebno mesto da festivalu, a najmlađa publika će imati  priliku da uživa u istaknutim evropskim animiranim filmovima, sinhronizovanim ili titlovanim na srpski jezik, a to su „Vinski, nevidljivi super klinac“, „Mala banda“ i „Faraon, divljak i princeza“.

Nakon sedam uspešnih i posećenih izdanja, kako navode iz Doma kulture, KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu.

KMFF organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.