Osmani: Ustavni sud je dao odgovor po pitanju ZSO; Petković: Nepoštovanje potpisanog je negacija prava

petković vjosa

„Priština je dužna da omogući formiranje Zajednice srpskih opština kako je definisana u Briselskom sporazumu i pratećim dokumentima i ukoliko želi da gradi normalno društvo, pre svega mora da menja svoj fašistički odnos prema srpskom narodu“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Njegova ovakva reakcija usledila je nakon što je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sinoć izjavila da „svako ko želi da zna stav Kosova po pitanju ZSO, može da pročita odluku Ustavnog suda o tome“.

„Za nas je Ustavni sud dao odgovor, svako ko želi da zna kakav je naš stav neka pročita tu odluku. Mi nikada nismo stvorili druga očekivanja. Izuzetno smo glasni i to činimo u onome što Srbija ne čini, a između ostalog, to je i nastavak podrške finansiranja kriminalnih struktura koje su opasne za državu Kosovo i građane Srbe na severu“, kazala je ona u intervjuu za KTV.

Petković danas navodi da se iza ovih „besmislenih sofizama“ kojima Osmani, kako je naveo, brani odbijanje Prištine da omogući formiranje ZSO, zapravo krije „najobičniji bezobrazluk i arogancija“.

Ujedno smatra da se, kako je kazao, obesmišljavanje procesa dijaloga i nesprovođenje preuzetih obaveza ne može pravdati pravnim argumentima.

„Nepoštovanje onoga što su potpisali predstavnici Beograda i Prištine je ništa drugo do negacija prava, što ne čudi pošto je čitav sistem na kojem Priština danas gradi svoj takozvani državotvorni poredak jedna velika negacija prava, a onome što je nastalo na antipravnim osnovama i danas se udahnjuje život svakodnevnom negacijom prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, poručuje direktor Kancelarije za KiM.

Kako je dodao, smatra da vladavina prava na KiM jeste i da će ostati „oksimoron i apsurdan koncept“, dok god albanske političke elite budu pravo i pravdu garantovale samo Albancima i „vladale silom, arbitrarnošću i nasiljem kao što danas čine“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.