Osmani: Svaki dan živimo naš demokratski način života, posebno Srbe uveravam u ravnopravnost, Srbija proksi Rusije

„Srbija uz Rusiju nastavlja da podržava ilegalne strukture na Severu Kosova koje se sastoje od kriminalnih bandi, kroz koje manipulišu i drže taocima srpsku manjinu“, još jednom je iznela optužbe kosovska predsednica Vjosa Osmani. Ovog puta u intervjuu za BBC. Uz tvrdnju da niko ne bi trebalo da naseda na propagandu Rusije i Srbije, „uverava“ Srbe da radi na tome da se svi osećaju ravnopravno i integrisano u kosovsko društvo i u institucije. 

Nakon nedavne nove krize na Severu Kosova, kosovska predsednica poručuje da tenzije sada eskaliraju, i još jednom optužuje Srbiju da se uz pomoć Rusije navodno priprema za eskalaciju na Zapadnom Balkanu, a naročito na Kosovu.

„U poslednjih deset godina koliko Vučić vodi Srbiju, a pogotovu u prethodnih nekoliko meseci, nastavili su da podržavaju ilegalne strukture na Severu Kosova koje se sastoje od kriminalnih bandi, kroz koje manipulišu i drže srpsku manjinu koja živi na Kosovu taocima. Ovim pogrešnim politikama pokušavali su da destabilizuju celu zemlju“, tvrdi Osmani.

Ponavlja stare optužbe da „suseda Kosova u potpunosti kontroliše Rusija“, dok Kosovo nikada nije i neće da doprinosi eskalaciji nasilja, tvrdi.

„Pokušali su da se bore protiv našeg demokratskog načina života. Ovo je borba protiv vrednosti sa kojima živimo svakog bogovetnog dana i koje leže u temelju naše države“, tvrdi Osmani.

Na više potpitanja novinarke o tome da  jezik kojim govori o Vladimiru Putinu, „optužbe i čak, same reči“ koje se iznose na njegov račun su zaprave te koje mogu da eskaliraju situaciju, te da bi moglo da postane i kolateralna šteta zbog rata u Ukrajini, Osmani je ostala pri istom stavu da nisu optužbe iz Prištine te koje eskaliraju situaciju već akcije Srbije i Rusije.

To što kosovski zvaničnici „govore istinu o namerama Rusije i Srbije o eskalaciji nasilja“, ne može negativno da se odrazi na celu situaciju, već pozitivno.

„Ne verujem da će udovoljavanje autokratama i genocidnim režimima kakav je u Rusiji ili autokratskom režimu koji namerava da isto učini u Srbiji, pomoći u ovoj situaciji“, tvrdi kosovska predsednica.

Čak i na pitanje da je možda potrebno da napravi dužu pauzu od mesec dana za sprovođenje najavljenih odluka, kako bi se imalo više vremena za razgovore, međutim, poručuje da se razgovori vode već 12 godina, ali i tvrdi da je Kosovo „uvek bilo konstruktivna strana u dijalogu“.

„Uvek smo pozitivno odgovarali na pozive za dijalog, nikada nismo bežali od dijaloga. I imamo potpisane sporazume koje poštujemo. Srbija radi suprotno. Čak i kada uvodimo recipročne mere, mi poštujemo sporazume koji su potpisani u Briselu“, poručila je Osmani.

Ocenjuje da je sasvim drugačija situacija kada je Beograd u pitanju.

Ponavlja da ne veruje da udovoljavanje „režimu koji vam preti oružjem i misli da ima pravo da odlučuje u vaše ime, samo zato što ima vojnu moć, predstavlja pravi način“.

Još jednom je povezala Beograd i Moskvu, podsetivši na to da zvanični Beograd nije uveo sankcije Rusiji, te ujedno kaže da Srbija zaključuje dogovore o naoružanju i gasu sa ovom zemljom.

Ponavljajući da su Srbija i Rusija zainteresovane za to da „vrate tenzije u regionu“, tvrdi da je baš Kosovo to koje neće da dozvoli.

„Pod jedan – nećemo postati plen ovih provokacija, pod dva – nikada nećemo podsticati ove provokacije i treće – radićemo sa našim partnerima da se scenario kakav ste opisali ne dogodi na Kosovu“, kazala je Osmani.

Tvrdi i da Putin neće uspeti u Ukrajini, kao i da neće uspeti da destabilizuje region „putem proksija – Srbije“.

„Kosovo je uspešna priča o tome šta demokratski svet može da postigne kada je ujedinjen protiv tiranije i genocidnih režima“, tvrdi Osmani.

Kao drugi razlog za tvrdnju da je Kosovo „uspešna priča“ navodi to da na Kosovu „vlada napredna demokratija i ekonomija“.

„To je zemlja koja doprinosi miru i stabilnosti ne samo na Zapadnom Balkanu već šire kroz misije za očuvanjem mira. 23 godine od kada smo oslobođeni od strane NATO-a, uzvraćamo demokratskom svetu i zemljama kojima je to potrebno“.

Na kraju svog gostovanja za BBC uputila je poruku građanima Kosova, a naročito Srbima.

„Želim da uverim sve naše građane, naročito Srbe, da svi radimo kako bismo osigurali da se svi osećaju ravnopravno i integrisano u naše društvo kao i u institucijama i niko ne bi trebao da nasedne na propagandu Rusije i Srbije“, navela je Osmani.

I dok je uveravala, kako tvrdi, srpske sugrađane u jednakost, video koji je objavila na svojim profilima društvenih mreža, imao je samo prevod na albanski jezik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.