Osmani: Specijalno tužilaštvo da odgovori zašto je povuklo naloge za hapšenje „Vučićevih ljudi“

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Ceo proces dijaloga mora biti redizajniran, na način da se uzme u obzir 24. septembar, kazala je kosovska predsednica, Vjosa Osmani. U sinoćnom intervjuu za KTV još jednom je pozvala međunarodnu zajednicu da uvede zvaničnom Beogradu mere zbog dešavanja u Banjskoj. Sa druge strane, iznela je niz optužbi na račun kosovskog specijalnog tužilaštva, prvenstveno u vezi sa Milanom Radoičićem, koji je preuzeo odgovornost za Banjsku.

Osmani tvrdi da ovo tužilaštvo ima moralnu dužnost da da odgovor na pitanje – zbog čega su povukli nalog za hapšenje „Vučićevih ljudi“, odnosno Radoičića koji se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. „Specijalno tužilaštvo trebalo bi da odgovori – kako 25 godina posle rata „vođa kriminalnih grupa na Severu određuje pravne procese u Prištini'“, upitala je Osmani.

U nastavku prenosimo izvorno prevedene delove teksta sa prištinske Kohe o gostovanju Vjose Osmani na KTV.

Osmani: Obavestila sam Bajdena o bezbednosnim izazovima pre 24. septembra

Predsednica Osmani je rekla da je predsednika SAD, Džoa Bajdena, obavestila o bezbednosnim izazovima sa kojima se Kosovo suočava još u septembru, pre napada u Banjskoj.

„Imala sam na desetine sastanaka poslednjih dana sa evropskim liderima na kojima su ta pitanja razjašnjena. U stvari, direktno sam obavestila predsednika SAD, Džoa Bajdena, o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavamo, kada smo vodili diskusiju u septembru, pre nego što se desio 24. septembar. Nakon što smo od naših bezbednosnih institucija obavešteni o pripremama koje Srbija vrši i o mogućnostima ovakvih napada“, rekla je Osmani u emisiji KTV „Tempus“.

Osmani je rekla da za Kosovo treba da bude više bezbednosti, a da se traže mere i protiv Srbije zbog napada 24. septembra.

Što se tiče spoljne politike, Osmani je rekla da nikada nije bilo sadržajnije i dinamičnije aktivnosti nego u poslednje dve godine.

Ona je rekla da je Srbija zloupotrebila temu dijaloga da traži od mnogih zemalja da sačekaju završetak dijaloga, pa da se onda odluče o pitanju priznanja.

Ona je rekla da to nije pomoglo ni kada je Vašingtonskim sporazumom iz septembra 2020. Kosovo pristalo na jednogodišnji moratorijum – da ne traži nova priznanja ili nova članstva u međunarodnim organizacijama, dok bi Srbija obustavila kampanju za povlačenje priznanja.

„To je stvorilo neku vrstu očekivanja među našim međunarodnim partnerima, da sačekamo potpuni završetak procesa dijaloga, kako bismo se onda ponovo fokusirali na pitanje priznanja. Svaki put kada sam pokrenula ovo pitanje sa međunarodnim partnerima, odgovor je bio – ranije smo dobili garancije, da to pitanje neće biti ponovo otvoreno dok se ne završi dijalog. Konačno, uspeli smo da deblokiramo način razmišljanja, i ponovo imamo neku vrstu podrške u vezi sa ovim procesom“, rekla je Osmani.

Ona je rekla da se za podnošenje zahteva za članstvo u UNESCO i INTERPOL vrši koordinacija sa međunarodnim partnerima, kako bi pronašli pravi trenutak.

Osmani: Dijalog mora biti redizajniran, da se uzme u obzir 24. septembar

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, je u intervjuu za KTV „Tempus” rekla da između Predsedništva i Vlade postoji jedinstvo, da se pitanje bezbednosti Kosova i pitanje odgovornosti Srbije tretiraju kao hitna pitanja.

Osmani je rekla da su to hitna i neophodna pitanja za sprečavanje akata agresije u budućnosti.

Osmani je rekla da dijalog treba redizajnirati i uzeti u obzir teroristički napad 24. septembra u Banjskoj, gde je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku, a povređena još dva policajca.

„U potpunosti se slažemo da tako nešto treba da zatraže svi međunarodni akteri. I zapravo imamo razumevanje o tome. Drugo, ceo proces dijaloga mora biti redizajniran, ako mogu tako da ga nazovem, na način da se uzme u obzir 24. septembar. Ako se ignoriše 24. septembar, zanemaruje se kršenje člana 3. sporazuma koji nalaže da nijedna strana ne koristi nasilje kao oruđe niti vrši akte agresije na drugu, tada se najveća šteta nanosi samom procesu dijaloga. Najveća šteta je učinjena i miru i stabilnosti u regionu, jer je to otvoren poziv Srbiji da ponovo napadne Kosovo“, rekla je Osmani.

Osmani Specijalno tužilaštvo mora da odgovori zašto je povuklo naloge za hapšenje „Vučićevih ljudi“

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, rekla je da Specijalno tužilaštvo ima moralnu dužnost da da odgovor – zbog čega su povučene poternice onih koje je nazvala „Vučićevim ljudima“. Međutim, predsednica je pomenula samo Milana Radoičića.

Osmani je, komentarišući izjavu tužioca Sulje Hodže, koji je rekao da je na njega vršen pritisak da povuče nalog za hapšenje Radoičića, navela da bi Specijalno tužilaštvo trebalo da odgovori – kako 25 godina posle rata „vođa kriminalnih grupa na Severu određuje pravne procese u Prištini“.

„To su stvari za koje Specijalno tužilaštvo mora dati odgovornost. Zašto su vršili pritisak na prethodnog tužioca da ukloni Radoičićevu poternicu? Kako je moguće da je 25 godina nakon rata, vođi kriminalnih grupa na Severu dozvoljeno da određuje pravne procese u Prištini. A sada kažu da je predsednica zaustavila vojnika OVK (misli na kandidata za glavnog tužioca Bljerima Isufaja). Predsednica brani zakonitost, brani ustavnost, brani i svetost rata OVK, ali oni koji dozvoljavaju da se zločinci koji su ubili Afrima Bunjaka slobodno šetaju, moraju da odgovaraju. Oni ovoj državi duguju, ne samo pravno, već i moralno. Kako je moguće da 25 godina posle rata padaju pod pritiskom srpskih bandi, koje predvodi Vučić. Takav patriotizam ne mogu da mi prodaju. Zašto su Vučićevim ljudima skinuli poternice? Ovo je odgovor koji građani Kosova čekaju“, rekla je Osmani u KTV-ovom „Tempusu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.