Osmani pred poslanicima: Prihvatanjem moratorijuma u ​​Vašingtonu prekršen ustavni poredak Kosova

Foto: Kosovsko predsedništvo

Izvor: Gazeta Ekspres (Tekst je izvorno preved sa albanskog)

Predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani, u svom obraćanju za kraj godine osvrnula se i na jednu od tačaka Vašingtonskog sporazuma za jednogodišnji moratorijum.

Osmani kaže da je prihvatanjem takve tačke narušen ustavni poredak Republike Kosovo i pravo na konsolidaciju međunarodnog subjektiviteta Republike Kosovo.

„Kosovo ima nove i stare prijatelje i saveznike na svim kontinentima, koji su nepokolebljivi u podršci koju nam daju na našem pravom putu da postanemo član međunarodne zajednice sa punim i jednakim pravima. Sve ovo se desilo uprkos izuzetno izazovnom početku. Primena potpuno pasivne spoljne politike koja nije bila u skladu sa prošlošću i nažalost, prihvatanje moratorijuma koji je narušio naš ustavni poredak i pravo na konsolidaciju našeg međunarodnog subjektiviteta, ne samo da je naštetilo naše strateške interese, već je nekada bilo svetlo naše spoljne politike. Ova svetla ne samo da su upaljena, već mi neumorno radimo na tome da preokrenemo Kosovo i krenemo napred onako kako naši građani zaslužuju“, rekla je predsednica Osmani.

KoSSev: Bivši kosovski premijer, ujedno i poslanik LDK, Avdulah Hoti, reagovao je povodom današnjeg obraćanje kosovske predsednice.

Komentarišći konkretno izjavu u vezi sa Vašingtonskim sporazumom i moratorijumom, kazao je da ovako nešto mogu da smisle samo određeni političari koji su orijentisani protiv zapada.

„Kako kosovski ustavni poredak može da narušava Bela kuća, koja više štiti Kosovo kao državu od nekih političara i nosioca prištiskih institucija?“ pita se on.

Dalje dodaje da je samo postojanje „države Kosovo“ ugroženo, ukoliko se budu narušili odnosi sa „najvećim prijateljem“ – SAD-om.

Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u ​​Beloj kući, Kosovo je pristalo na jednogodišnji moratorijum da ne lobira za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama, dok je Srbija pristala da zaustavi agresivnu kampanju protiv Kosova.

To je navedeno u tački 15 Vašingtonskog sporazuma.

„Kosovo će pristati da sprovede jednogodišnji moratorijum kojim se obustavlja potraga za članstvom u međunarodnim organizacijama. Srbija će prihvatiti jednogodišnji moratorijum na zaustavljanje kampanje za otpriznavanje i uzdržaće se od traženja od bilo koje države ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Oba sporazuma stupaju na snagu odmah“, kaže se u 15. tački.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.