Osmani najavila posetu Severu, poziva građane da zamene tablice – „njima prete paralelne strukture, zaštitićemo ih“

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, najavila je da će uskoro da poseti građane na Severu Kosova. Te iste građane je, prema pisanju prištinske Kohe, pozvala da promene, kako je kazala, „nelegalne registarske tablice koje izdaje Srbija“.

„Vrlo brzo ću biti na Severu da obiđem građane. Što se tiče poseta opštinama, mora da postoji i volja gradonačelnika opština, kao što je postojala kod predsednika opštine Mamuša“, kazala je Osmani nakon sastanka sa gradonačelnikom Avdulhadijem Krasnićijem (Abdulhadi Krasniq).

Uputila je apel svim građanima koji žive na Severu Kosova da „ne nasedaju na rusko-srpsku propagandu“.

„Institucije Kosova imaju za cilj da građani budu ravnopravni, da se isti tretiraju pred zakonom i da im obezbede miran, siguran i ravnopravan život“.

Osvrćući se na svoj poziv za preregistraciju na RKS, kazala je da građani imaju „izvanrednu priliku da bez trošenja novca promene tablice“.

Za „KM“ i druge registarske oznake gradova na Kosovu koje izdaje Srbija Osmani je, kao prethodno Kurti, danas kazala da su one „iz vremena Miloševića“:

„Da skinu one iz vremena Miloševića i da prihvate i postave one koje su priznale kosovske institucije“, kazala je Osmani.

Ona, međutim, ujedno tvrdi da građanima na Severu na žalost, svakodnevno „prete kriminalne paralelne struktura i kriminalne bande“.

„Naša policija će biti tu da ih zaštiti, oni nikada nisu tu da prete. Mi smo tu da zaštitimo sve zajednice“, zaključila je Osmani.

Ujedno je poručila da Priština sarađuje sa međunarodnim partnerima kako ne bi došlo do destabilizacije situacije.

Prištinski zvaničnici već danima pozivaju građane na Severu Kosova da u skladu sa odlukom Prištine koja je stupila na snagu 1. septembra, zamene srpske tablice gradova na Kosovu sa RKS tablicama, zaključno sa 31. oktobrom.

Isti poziv uputio je građanima i kosovski premijer, Aljbin Kurti i to ponovo u video poruci na srpskom jeziku, još 1. septembra.

Nešto strožiji bio je juče i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, koji je kazao da će se svi automobili sa KM i drugim tablicama koje je Srbija izdala na ime gradova na Kosovu, ukoliko ih vlasnici ne zamene na RKS do 31. oktobra, smatrati neregistrovanim, ali i da im neće biti omogućeno kretanje.

Sa druge strane, iz Beograda navode da će da se „izbore za tablice, kao što su se izborili za srpske lične karte“

Za to vreme, iz Srpske liste poručuju da je namera Prištine da Srbe ubede da se svojevoljno odreknu srpskih dokumenata i registarskih oznaka „osuđena na neuspeh“.

Iz ove stranke se pitaju „kako to Svećlja planira da oduzme 9.000 vozila na Severu Kosova i Metohije, i da li je svestan da je pravo raspolaganja privatnom svojinom neprikosnoveno“.

O pretnjama građanima zbog preregistracije, dan pre Osmani, govorio je upravo kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

On je, međutim za tako nešto optužio lično predsednika Srbije, komentarišući njegove navode od subote – da su samo dve osobe zamenile tablice na RKS, od kojih jedna radi u kosovskim institucijama.

Svećlja je kazao da Vučić ovakvim izjavama „crta metu“ građanima koji planiraju da zamene svoje registarske tablice.

Iz Srpske liste su navode ovog ministra u međuvremenu nazvali „brutalnom lažima“ i pokušajem „prikrivanja neuspeh Prištine da sprovede u delo plan i ukinu srpske registarske oznake“.

Sve o pitanju registarskih oznaka i razgovorima Beograda i Prištine čitajte na našim tematskim stranicama: Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.