Osmani: Na putu da vrlo brzo pronađemo rešenje za put Dečani-Plav koje SPC neće da odbaci

FOTO: Slađan Fatić

Nikad ne slušam šta Aleksandar Vučić priča, kazala je kosovska predsednica Vjosa Osmani u intervjuu za podgoričke Vijesti.

„Ja gledam samo ono što on radi i vrlo često, ako ne i uvek, ono što govori i što radi, ne poklapa se jedno sa drugim. Pa da vidimo kako će se ponašati, jer na osnovu onoga što kaže, teško je predvideti šta će se zaista desiti u praksi“, kazala je u odgovoru na pitanje da li će na kraju predsednik Srbije da prihvati francusko-nemački plan.

„Moramo dodatno da vidimo konkretan dokaz iz Srbije, da su oni za mir i stabilnost. Do sada nismo videli taj dokaz, nadajmo se da ćemo biti pozitivno iznenađeni u narednih nekoliko mjeseci,” kazala je Osmani.

Na pitanje da li će, ako Srbija prihvati evropski plan, ona i kosovski premijer Aljbin Kurti „popuste i prihvate“ formiranje Zajednice srpskih opština, Osmani je kazala:

„Ono što je potrebno jeste da budemo sigurni da ne dajemo Srbiji novi instrument u njenim rukama kroz koji će potkopati našu nezavisnost. Nismo protiv prava srpske zajednice koja živi na Kosovu, sasvim suprotno, želimo da se oni osećaju uključeno i potpuno zaštićeno na osnovu najviših međunarodnih standarda ali moramo da se pobrinemo da se Srbija ne meša u našu nezavisnost i ne koristi ovo kao instrument da umanji ono što smo do sada postigli“.

Kaže da se vodi više diskusija o tome kako baš to da se postigne, uz niz principa koji moraju da se poštuju:

„Pre svega odluka Ustavnog suda, zatim da Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršna ovlašćenja jer to može dovesti do neke vrste modela koji imamo u Republici Srpskoj a koji je opasan za ceo region, i treće – to ne može da stvori neki posredni nivo vlasti koji Ustavom nije dozvoljen. Kao što rekoh, samo bi dao Srbiji instrument u ruke, da se stvori više problema, a ne dobrih rešenja za budućnost. Da zaključim, rekla sam da naš zakon već dozvoljava da se stvaraju udruženja, ali to mora da se uradi u potpunosti u skladu sa principima koje sam upravo iznela.”

Na pitanje šta će kao predsednica Kosova da uradi da se to zaustavi i jesu li Srbi danas na Kosovu bezbedni, istovremeno dok sami tvrde da nisu, Osmani tvrdi da „velika većina pretnji i zastrašivanja među srpskom zajednicom koja živi na Kosovu potiče od ilegalnih kriminalnih bandi koje su podržane od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„Nažalost, najveći rizik po njihovu bezbednost ne dolazi od kosovskih institucija ili od građana Kosova“, kaže Osmani. Podsetila je na to da je nivo procenta međuetničkog kriminala na Kosovu je na 0,03 posto.

„Naravno da želimo da svedemo to na nulu jer etnička komunikacija, harmonija naroda koji živi zajedno, njegova integracija, sve je to glavni prioritet naših institucija, jer verujemo da je multietničnost jedna od najvećih vrednosti koja je takođe deo našeg Ustava“, kazala je.

O putu Dečani – Plav

 

Dokle se stiglo sa gradnjom puta Dečane – Plav, je li završetak tog puta moguć u skorijoj budućnosti i kada?

 

„Taj posao napreduje, ali naravno to ne zavisi samo od nas. Mislim da idemo napred malo brže od Crne Gore, zbog čega smo razgovarali o tome kako da obije zemlje ubrzaju tempo, kako bi ovaj infrastrukturni projekat mogao da se završi što je brže moguće. Jer zaista jeste i zajednički interes obije zemlje, ne samo kako bi bilo više putovanja ljudi koji imaju porodice u Crnoj Gori ili na Kosovu, već kako bi bilo i više ekonomske saradnje. Što više možemo skratiti put iz jedne zemlje u drugu, to će više biti saradnje i razumevanja između naše dve zemlje, tako da smo na pravom putu“.

 

Iz manastira Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani protive se predviđenoj trasi puta. Kažu da su čak i sve međunarodne organizacije (EU, OEBS…) potvrdile da predviđena trasa, koja prolazi pored manastira, krši kosovski Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, koji šiti pravoslavne manastire na Kosovu. Da li ste spremni da izgradite zaobilaznicu van zaštićene zone ili će aktuelna Vlada Kosova ipak insistirati da put ide pored manastira? I da li će se tu radovi nastaviti?

 

„Na putu smo da vrlo brzo nađemo rešenje o ovome i veoma sam uverena da ćemo naći rešenje koje neće biti odbačeno od strane Srpske pravoslavne crkve, jer niko nije zainteresovan da na neki način stvori bilo kakve probleme. Ipak, istovremeno treba da nađemo rešenje koje neće napraviti nikakve probleme ili ekstremno veće troškove za Republiku Kosovo. Idemo ka tome, i mislim da smo na veoma dobrom putu ka pronalaženju rešenja za taj deo i onda ćemo naravno nastaviti dalje sa ostalima deonicama kada je put u pitanju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.