RFZO o HPV vakcini: Nemamo nadležnost za decu vojnih osiguranika

hpv vakcina
FOTO: Pixabay

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), saopštio je da u skladu sa zakonom, finansira HPV vakcinu za svoja osigurana lica od devet do 19 godina.

Reagujući na tekst objavljen na N1, da deca vojnih osiguranika ne mogu da prime HPV vakcinu o trošku RFZO, iz tog fonda je saopšteno da vojni osiguranici imaju svoj fond – Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (Fond SOVO), preko kojeg ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.

„S tim u vezi, RFZO nema nadležnost da odredi da li vojni osiguranici, odnosno njihova deca, imaju pravo na besplatnu HPV vakcinu. Njihovo pravo na ovu vakcinu utvrđeno je propisima o zdravstvenom osiguranju vojnih osiguranika“, poručuju iz RFZO.

Doktorka Ivana Begović Lazarević iz jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, izjavila je u utorak za N1 da su upoznati sa tim da deca vojnih osiguranika ne mogu da dobiju besplatnu HPV vakcinu.

„Obraćali su nam se roditelji sa pitanjem, prosledili smo kolegama iz Batuta, oni su dalje RFZO, mi za sada nemamo povratnu informaciju da li će se taj problem rešiti, ali smo upoznati sa situacijom“, rekla je ona.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.