Osmani: Ako se suspenduje vizna liberalizacija dijalog se zauvek ubija

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je danas da bi suspenzija odluke o ukidanju viza za građane sa Kosova od 1. januara 2024. ubila dijalog Kosova i Srbije.

Ona je ovu izjavu dala, pozivajući se na stav francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je 28. avgusta rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, ako se ne budu ponašali odgovorno.

„Rekla bih da je to način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda će preuzeti takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. One nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, oni su protiv naroda Kosova. I takva kazna bez presedana, koja je bila velika nepravda za narod Kosova, rezultiraće smrću dijaloga. Niko više nema mandat da ide u Brisel, kada se kažnjava narod Kosova“, rekla je Osmani prilikom posete Memorijalu nestalih u Prištini.

Osmani je rekla da je Kosovo već 10. jula u Bratislavi postiglo dogovor sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na severu.

Ona je napomenula da sporazum predviđa smanjenje prisustva Kosovske policije u i oko zgrada opština na severu, korak za koji je rekla da je Kosovo preuzelo i da se radi na organizaciji novih izbora.

Prema rečima Osmani, pravni osnov za održavanje ovih izbora biće gotov 1. septembra i time poručila da očekuje da EU ukine kaznene mere prema Kosovu, koje je ocenila kao nepravedne i nesrazmerne.

Još jedna tačka Bratislavskog sporazuma predviđa najbrži mogući povratak dijalogu na visokom nivou između Kosova i Srbije.

Osmani je rekla da očekuje kretanje u ovom pravcu u septembru.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 28. avgusta razgovarao o dijalogu sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Tenzije između Kosova i Srbije bile su na visokom nivou u maju ove godine, pošto su se stanovnici severnih opština – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – protivili ulasku albanskih gradonačelnika u zgradu opština.

Stanovnici ovih opština sa srpskom većinom već mesecima protestuju ispred zgrada, a u nekim slučajevima situacija je eskalirala u nasilje.

Pročitajte još:

Dačić o Makronovoj izjavi o viznoj politici prema BG i PR: Nije realno i nije moguće, Srbija nije ugrozila mirovne pregovore

Tahiri: Uznemirujuće ono što se dešava sa Kosovom na međunarodnom planu

Makron o preispitivanju vizne politike ukoliko su BG i PR neodgovorni; PDK: Ozbiljno upozorenje

Makron: Francuska očekuje da se Beograd i Priština angažuju oko izbora i smirivanja situacije na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.