Oslobođeni Iljir Deda i ostali

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Direktor nevladine organizacije KIPRED, Iljir Deda, odbornik Skupštine opštine Priština iz pokreta Samoopredeljenje, Ili Hodža, i ostali prethodno uhapšeni na protestima u petak, oslobođeni su danas.

Osnovni sud u Prištini nije usvojio zahtev Osnovnog tužilaštva o određivanju mere kućnog pritvora za Dedu, Hodžu i još 24 studenta, već je odredio meru javljanja u policijsku stanicu. 

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Prištini je odlučio da se svim uhapšenim na protestima u petak odredi mera javljanja u policijsku stanicu dva puta nedeljno, u ponedeljak i petak od 14 do 16 sati u najbližoj policijskoj stanici.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo 30 dana pritvora za uhapšene.

Deda, Hodža i ostali, uhapšeni su na protestu studenata u petak, 7. februara, ispred Rektorata Univerziteta u Prištini. Oni su stajali sa studentima koji su pokušali da uđu u dvorište Rektorata. Tada je protest eskalirao, i došlo je do sukoba okupljenih i policije, koja ih je sprečila da uđu u Rektorat.

Povređena je 71 osoba, među kojima je i 31 policajac. Portparol Policije Brahim Sadrija izjavio je da su učesnici protesta prvi započeli incidente i napali i povredili pripadnike policije različitim tupim predmetima.

Trideset jednoj uhapšenoj osobi je odreden pritvor u trajanju do 48 sati. Oni su bili osumnjičeni za “napad na službeno lice sa teškim posledicama”.

Nakon ovih protesta rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gaši je podneo ostavku, a svakoga dana stižu najave o novim ostavkama na univerzitetu. 

Studenti traže ostavke od svojih profesora kao i pokretanje istrage povodom navoda o zloupotrebama na univerzitetu.

Naime, u medijima je objavljeno da su mnogi profesori prištinskog univerziteta a među njima i rektor, objavljivali svoje radove u fiktivnim naučnim časopisima u Indiji i nekim drugim azijskim zemljama, te tako lažirali svoja doktorska zvanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.