Oslobođena Đikanović, novinarska udruženja zatražila puštanje iz pritvora

FOTO: Osnovni sud/FOS Media

Posle jednodnevnog pritvora sinoć je puštena na slobodu bivša glavna i odgovorna urednica crnogorskog portala „Fos media“, Anđela Đikanović.

Ona je bila pritvorena pošto je u nedelju objavila lažnu vest da će „specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan“, s obzirom na to da su informacije odmah demantovale crnogorska vlada i uprava policije, a u međuvremenu i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Odluku tužilaštva o pritvoru ukinuo je Osnovni sud u Podgorici koji je ocenio da je pritvor „neutemeljen“.

A šta je prethodno odbrana obrazložila kao razloge za puštanje Đikanović, čitaje u tekstu podgoričkih Vijesti

U međuvremenu, kako su javile podgoričke Vijesti, policijski inspektori pozvali su juče ujutru direktoricu FOS portala Jelenu Milatović i zatražili dokumentaciju o poslovanju, a onda u toku dana i ušli u prostorije „Fos media“ i uzeli poslovne knjige.

Đikanović je u nedelju na portalu „Fos media“ objavila da će „specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan“, što su preneli pojedini portali u Srbiji, a ubrzo kategorički negirala Vlada Crne Gore tražeći hitno postupanje tužilaštva.

Policija je u nedelju privela Đikanović, tužilaštvo ju je posle saslušanja osumnjičilo za „izazivanje panike i nereda“ i odredilo pritvor od 72 sata.

Portal koji je uređivala se javno izvinio i povukao sporni tekst.

„Napominjemo da nismo upoznati sa motivom i razlogom koji stoji iza nesmotrenog postupka bivše urednice, i smatramo da je istim načinila veliku štetu svim zaposlenim i firmi u cjelini. FOS media će nastojati da ispunjava svoje dužnosti profesionalno i odgovorno, isključivo u cilju objektivnog informisanja javnosti Crne Gore“, navela je FOS media u saopštenju, prenose Vijesti.

Đikanovićeva je nakon hapšenja dala otkaz u tom mediju, a pred tužiteljkom Anom Kalezić negirala je krivično delo koje joj se stavlja na teret i kazala da cilj teksta nije bio izazivanje panike, već objektivno informisanje javnosti.

Deo novinarskih udruženja osudio je hapšenje novinarke, uz ocenu da nije bilo „opravdano“, zahtevajući da joj se dopusti da se brani sa slobode.

Reporteri bez granica, reagovali su na svom Tviter nalogu.

„Borba protiv lažne vesti, ne opravdava hapšenje novinara niti će to ikada moći, poručila je ova organizacija, koja je takođe zatražila od lokalnih vlasti hitno oslobađanje Đikanović i obezbeđivanje novinarima rad u pogodnim uslovima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.