Malo čudo prirode u centru grada: OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici dobila učionicu u prirodi

OŠ "Sveti Sava" dobila "Učionicu u prirodi"
FOTO: KoSSev

Zahvaljujući vrednim učenicima četvrtog razreda i njihovoj učiteljici, osnovna škola „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici, dobila je „Učionicu u prirodi“, koju su napravili u školskom dvorištu.

Juče je u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ svečano otvorena ova „Učionica u prirodi“, koja je deo projekta NVO „Centar za depolitizaciju kosovskog društva“ iz Kamenice – „Naše mesto i mi“. Projekat za cilj ima razvoj i jačanje saradnje među učeničkim zajednicama kroz razne aktivnosti.

Svečano otvaranje započeto je pesmom o gradu, u izvođenju mališana iz gradskog hora, pod dirigentskom palicom nastavnice muzičke kulture Sandre Vukadinović Marković, nakon čega se svim prisutnim đacima i donatorima ovog projekta obratila učiteljica Gordana Milovanović.

FOTO: KoSSev

Učiteljica se najpre zahvalila svima koji su pomogli u ostvarenju ovog kako je kazala „našeg sna“.

„Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ostvarimo ovaj naš san. Imali smo viziju i sproveli smo je u delo. Deci je potrebno da budu na otvorenom, drago mi je da je baš naš projekat izabran. Trudili smo se svi zajedno da što bolje osmislimo kako će to izgledati, nadam se da smo uspeli u tome“, kazala je.

Milovanović je potom dodelila zahvalnice svima koji su pomogli da se ideja ovih četvrtaka sprovede u delo.

Učionica koja ostaje i traje

Direktor NVO Centra za depolitizaciju kosovskog društva iz Kamenice, Nebojša Simić, obratio se prisutnima ističući da je impresioniran malim remek delom koji su napravili mališani i njihova učiteljica.

„Nisam očekivao da ću u ovom ćošku školskog dvorišta naići na ovako lepo izgrađenu učionicu na otvorenom. Zaista sam impresioniran, imali smo mnoge projekte i ovaj je jedan od lepših. Mogu reći da je predivno osmišljen i urađen, posebno zato što će mnoge generacije moći da ga koriste. Ovo je nešto što ostaje i traje. Kada vidim šta ste sve uradili, deluje mi kao projekat od 5.000 evra, iako smo mi donirali skromnih 500 evra“, kazao je.

Prisutnima se obratio i jedan od predstavnika NVO CDKD, Urs Brekbl (Brechbühl), koji je kazao da iako se nalazi u samom centru grada, oseća se kao da je u šumi, jer je cela učionica na otvorenom „puna zelenila i predivnog cveća“, te da je ovo mesto na kom će deca raditi zajedno i učiti.

On je nakon toga mališanima darivao slatkiše koje je doneo iz Švajcarske, uz poruku da ostanu veseli i kreativni.

„Ovo su slatkiši koje sam doneo iz mog rodnog mesta u Švajcarskoj, želim da ih podelim sa vama i da vam kažem da ostanete uvek ovako lepi, veseli i kreativni“, poručio je.

FOTO: KoSSev

Direktor škole Milorad Jovanović, kazao je da posebnu zahvalnost duguje roditeljima đaka,  bez čije pomoći ovaj projekat ne bi bio ostvaren.

„Želim posebno da se zahvalim roditeljima đaka odeljenja IV/3, jer ste stvarno uložili maksimalnan trud da ovo izgleda ovako kako izgleda, bez vas ovaj projekat ne bi uspeo“, kazao je.

Na samom kraju svečanog otvaranja „Učionice u prirodi“, đaci, koji se krajem ove nedelje rastaju od svoje učiteljice, iskoristili su priliku da je iznenade poklonom kojim su joj zahvalili na požrtvovanosti i posvećenosti.

FOTO: KoSSev

Vredne majke, pripremile su i razne poslastice i slane i slatke, te je svečano otvaranje završeno zakuskom u novoizgrađenoj  učionici na otvorenom, gde će mnoge generacije moći da uživaju u časovima u prirodi.

FOTO: KoSSev
Kreativni mališani i kako je sve počelo

Učiteljica Gordana Milovanović ispričala je za KoSSev kako je sve počelo. Ona je septembra prošle godine prijavila svoje odeljenje za ovaj projekat, jer kako je kazala „ovo mi je jedno od najkreativnijih odeljenja koje sam imala“.

„Ovo mi je jedno od najkreativnijih odeljenja koje sam imala, tako da se nisam dvoumila, već sam nas prijavila za projekat. Znala sam da su na visini zadatka, što su danas i dokazali“, kazala je.

S obzirom na to da je donacija iznosila 500 evra, učiteljica je organizovala i uspela da dobije dodatnu pomoć u vidu materijala, ali i same izgradnje i uređenja „Učionice u prirodi“.

„Znala sam da sa tom donacijom nećemo moći mnogo da uradimo, ali sam ipak ostala optimistična i zamolila roditelje mojih đaka, ali i prijatelje da pomognu kako mogu. Jednostavno sam želela da ovaj naš san ispunimo“, ističe učiteljica.

Osim donatora iz NVO Centra za depolitizaciju kosovskog društva iz Kamenice, ovaj projekat su pomogli i roditelji odeljenja IV/3 „Sveti Sava“ škole, kao i Radoš Petrović, koji je školi donirao potreban materijal za izgradnju.

Na izgradnji su učestvovali roditelji njenih đaka, koji su sazidali zid, mali amfiteatar i fontanu sačinjenu od kamenja koje su đaci oslikali. Takođe izgradnju su pomogli i radnici iz ove škole.

Učiteljica je istakla da je posebno zahvalna zameniku direktora Aleksandru Kovačeviću, koji je „nesebično svakog dana radio i pomagao u izgradnji“, te da bez njegove pomoći kao i odobrenja direktora ove škole ne bi uspeli.

Vredni mališani danima su farbali ogradu uz pomoć svojih roditelja, te sadili cveće i napravili ukrase za vrt.

„Deca su se zaista trudila i danima su nakon časova ostajali kako bi ofarbali ogradu, posadili cveće. Na časovima likovnog osmišljali smo ukrase i pravili ih zajedno. Svi ukrasi koje vidite su delo njihovih malih ali vrednih ruku“, kazala je učiteljica.

Na kraju je poručila da:

„Ovakvim delima, deca nas još jednom podsećaju i uče da vrednim radom, trudnom, drugarstvom i čvrstom voljom, snovi lako postaju stvarnost“.

Malac genijalac Nemanja Jovanović pobednik međunarodne olimpijade iz mentalne aritmetikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.