Oružane snage Kosova (FAK) „kompromis“ za rezervisana mesta

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Izgleda da će formiranje Oružanih snaga Kosova morati da se obavi sa ustavnim promenama, tačnije i sa glasovima i 2/3 manjinskih poslanika. Poslanici manjina najavljuju da će glasati protiv formiranja FAK-a. Oni su spremni da glasaju u zamenu za produžetak rezervisanih mesta za još jedan mandat, prenosi "Tribuna".

Premijer Kosova Hašim Tači, koji će u petak boraviti u poseti kasarni SBK "Adem Jašari" u Prištini, neće moći da obeća pripadnicima Snaga bezbednosti Kosova da će u kratkom roku moći da se transformišu u Oružane snage Kosova (FAK).

Da bi održao obećanje koje je dao na dan šestogodišnjice nezavisnosti Kosova da će se uskoro SBK transformisati u FAK, mora da obezbedi realizaciju kompromisa sa poslanicima manjina jer će za formiranje Oružanih snaga Kosova biti potrebna izmena člana 126 Ustava. 

U trenutku otvaranja Ustava za tu promenu će biti potrebna 2/3 većina albanskih poslanika i 2/3 poslanika manjinskih zajednica. Ovo je i vrlo očekivani trenutak za koji manjine traže kompromis.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.