Orden Svetog Save za Srbi za Srbe u Gračanici za Vidovdan

Humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe je juče Srpska pravoslavna crkva dodelila Orden Svetog Save za dugogodišnji dobrotvorni rad i pomoć srpskom narodu, saopšteno je iz ove organizacije. Orden je ovoj organizaciji dodelio srpski patrijarh Irinej u porti manastira Gračanica tokom obeležavanja Vidovdana. Predsednik ovog udruženja, Igor Rašula, koji je i primio orden zajedno sa ostalim članovima organizacije, poručio je da je ovo odlikovanje najuzvišenije priznanje u dosadašnjem radu Srba za Srbe, ali i "herojima našeg vremena" koji "podižu i grade svoje porodice sa mnogo dece". Neprofitna organizacija "Srbi za Srbe" svoj imidž posebno gradi na transparentnosti u radu, neuobičajeno za današnje trendove civilnog aktivizma.

Pomoć i Srbima sa KiM-a, za Đorđeviće rekonstrukcija kuće

Ova organizacija u poslednjim mesecima sve češće pomaže i Srbe na Kosovu i Metohiji. 

Pored nedavne pomoći Zdravstvenom centru, kojoj je prethodila akcija "Trojka iz bloka", te pomoći 18 srpskim porodicama iz enklava  sa kupovinom ovaca i jagnjadi i pomoći prizrenskoj bogosloviji i porodici Đorđević iz sela Sevce, Srbi za Srbe je nedavno ponovo pomogla Đorđevićima koji su živeli u izuzetno teškim uslovima. 

Organizacija je uplatilA 850.000 dinara za rekonstrukciju kuće ove porodice. Kako se navodi na Fejsbuk stranici ove organizacije, radovi uveliko napreduju, dok je nakon završetka građevinskih radova, u planu i kupovina novog pokućstva.

"Orden Svetog Save je najuzvišenije priznanje koje smo u dosadašnjem radu i postojanju naše organizacije primili od strane Srpske pravoslavne crkve. Ovaj orden ne pripada samo članovima organizacije, već svakom našem donatoru, kako u Srbiji tako i širom sveta, pripada svakom pojedincu koji nam je pomogao da istrajemo u našem dobrotvornom radu," rekao je Rašula, navodi se na Fejsbuk stranici ove organizacije, koji je i dodao:

"A naravno, ovaj orden pripada i svim herojima našeg vremena, koji daleko od očiju javnosti podižu i grade svoje porodice sa mnogo dece i trude se da istraju u ovom teškom vremenu u kojem živimo."

Podsetimo, organizaciju Srbi za Srbe je krajem 2005. godine osnovalo nekoliko mladih iz celog sveta, a do sada su prikupljenim novcem pomogli preko 800 višečlanih porodica, to jest, preko 3.000 dece širom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i Srbima u Hrvatskoj.

Ova organizacija posebno polaže na transparentnost svog rada. Tako je svaki dobrovoljan prilog predstavljen javno na njihovoj Internet stranici, a uplatnice pomoći su takođe dostupne u arhivi, koja je dostupna svim posetiocima sajta. Takođe, objavljuju mesečne izveštaje, liste donatora, uvid u stanje novca na računu, kao i protok novca.Akciju podrške Đorđevićima, ali i drugim porodicama možete podržati slanjem SMS-a na broj 7763, čime donirate 100 dinara.

Za veće donacije ova organizacija ima račune u Srbiji, Americi, Nemačkoj i drugim zemljama, kao i elektronski sistem doniranja, a više informacija možete pronaći na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije. Pročitajte još: 

Oprema za porodilište predata bolnici: "Dragocena pomoć mladih ljudi"

"Trojka iz bloka": Prikupljeno 130.000 dinara od šuteva! Suma nije konačna

Zadužbina i Srbi za Srbe pomogli 18 porodica iz enklava kupovinom ovaca i jagnjadi

Srbi za Srbe: Pomoć prizrenskoj bogosloviji i Đorđevićima u Sevcu

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.